16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stop násilí a sexu v televizi!

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/23 Demokracie v církvi, 2.9.2004, Autor: Jiří Macháně

Signatáři petice nechtějí brutalitu a krev na obrazovce
Pětasedmdesátiletá Věra Lodrová z Plzně se před třemi lety rozhodla pozdvihnout svůj hlas proti násilí a sexu na televizní obrazovce. Obává se totiž o osud mladé generace. Díky jejímu úsilí a téměř 82 tisícům podpisů na petici, kterou iniciovala, se na svátek Nanebevstoupení Páně uskutečnilo na půdě Senátu Parlamentu České republiky veřejné slyšení na téma násilí a televize.


„Nevzpomínáme si, já ani kolegové, že bychom v historii našeho výboru dostali petici podepsanou tolika lidmi,“ zahájil veřejné slyšení František Mezihorák, předseda výboru, jenž má v Senátu petice na starosti. Podle jeho slov nejde o to rozněcovat kauzu „lid versus televize“, ale především o věcnou diskusi. Té se na půdě Senátu věnovali odborníci z řad mediálních expertů, psychologů, publicistů, právníků i zástupců jednotlivých televizí a rozhlasu. Svůj boj za televizi bez násilností a sexu vysvětlila nejprve iniciátorka petice Věra Lodrová: „Nestačí, aby byl náš národ silný jenom ekonomicky, ale i v mravních hodnotách. S nimi máme jít do Evropy.“

AUTORITA TELEVIZE
Účastníci diskuse se shodli, že násilí v televizi děti poznamenává. Nebyli však jednotní v tom, do jaké míry. Sociální ekolog Bohuslav Blažek zdůraznil, že problematika násilí mezi dětmi a mladými má mnohem více příčin než jen televizní zobrazování brutality. Jeho slova potvrdil mediální odborník Jan Jirák. Ten uvedl, že je těžké prokázat míru účinků násilných obsahů. „Předpokládaných však jich je celá řada: riziko nápodoby, znecitlivění vůči násilnosti, přijetí tohoto modelu chování jako jediného způsobu řešení sporů, úzkost a strach ze světa a uzavírání se před ním,“ uvedl Jirák. Televize ve veřejném prostoru je podle něho autoritou - říká se: „Bylo to přece v televizi!“ - čímž se věci přiznává vážnost. Systémová snaha o korekci násilí v programu je proto podle něj na místě.

ZABÍT FERDU MRAVENCE
Podle psychologa Pavla Říčana panuje mezi jeho kolegy, kteří problém zkoumali desítky let, shoda. „Škodlivý efekt je stejně průkazný jako u kouření cigaret,“ vysvětlil. Na častou námitku, že televizi je možné vypnout, říká: „Vypínač stačí v rodinách, kde mají rodiče dost dobré vůle, soudnosti a času.“ Mnozí ale tato kritéria nesplňují a děti nelze nechat napospas dálkovému ovladači. „Musíme je naučit rozlišovat dobré a zlé,“ doplnil vzápětí scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Podle jeho slov je násilí v televizi přítomné proto, že existuje i v životě. Jak vysvětlil, filmová díla mohou skrze ně říkat: ,Podívej se člověče, jaký jsi zlý,´ jiná zas mohou zlo naopak glorifikovat. Svůj příspěvek uvedl skutečným příběhem o prvňáčcích na školním divadelním představení. Při něm ležel na jevišti svázaný Ferda Mravenec a na dotaz: „Co teď s tím Ferdou uděláme?“, začaly děti místo: „Pomůžeme, rozvážeme!“ křičet: „Zabít, zabít!“

NOVÉ ZÁKONY?
Orgány Evropské unie přijaly od roku 1989 v oblasti regulace médií na třicet rozhodnutí, doporučení a právních aktů. „Jako členská země je musíme respektovat. Právní úprava této problematiky je v České republice na slušné úrovni. Problém je v tom, že ji důsledně neuplatňujeme. Trestní zákon ve smyslu ohrožování mravní výchovy mládeže je však třeba změnit. Budu podávat žádost právním expertům, aby návrh úpravy tohoto zákona zpracovali,“ upozornil jeden z iniciátorů veřejného slyšení, senátor Daniel Kroupa. Podle něj by měly komerční televize přijmout přísné etické kodexy (Česká televize jej má), které zveřejní a budou se jimi řídit. „Nejde o diktát z vnějšku, ale tato média by si měla říci, kde jsou hranice a že existují,“ doplnil Kroupa. Podle jeho názoru nejsou petice, veřejná diskuse ani etický kodex v rozporu se zájmy komerčních televizí a mohou jim v mnohém pomoci. Aktivitu Věry Lodrové označila zástupkyně Novy Markéta Havlová za legitimní. Otázkou etického kodexu se podle ní začala tato televize zabývat. „Před měsícem jsme vytvořili sdružení privátních elektronických médií a Nova předloží do září návrh etického kodexu,“ uvedla Havlová.

'Podpisů by bylo více, ale moje možnosti jsou omezené,' říká iniciátorka petice Věra Lodrová. Její tříleté snažení bylo korunováno veřejným slyšením v Senátu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou