26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stop domácímu násilí i v Česku?

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/29 Co v nás konkuruje Bohu?, 1.9.2004, Autor: Ludmila Hamplová

Právnička Marie Jacková vede Poradnu pro lidi v tísni Oblastní charity v Hradci Králové. Poradna je zaměřena především na pomoc obětem domácího násilí a problematiku s tím související, a proto jsme ji požádali vzhledem k legislativní změně o rozhovor.
Jak hodnotíte situaci před přijetím nového paragrafu v trestním zákoně, který od začátku června postihuje domácí násilí jako trestný čin?
I podle předchozí úpravy bylo možné pachatele-násilníka trestně stíhat. Aby ho ale policie mohla obvinit například z trestného činu ublížení na zdraví, musela být jeho oběť-poškozený alespoň sedm dnů v pracovní neschopnosti. Pro obvinění z trestného činu týrání svěřené osoby se zase vyžadovalo, aby týraná osoba byla v péči nebo výchově trýznitele. Domácí násilí jako specifický fenomén v našem trestním právu zakotveno nebylo. V lepším případě bylo považováno pouze za přestupek, v horším případě ani to ne.
Co přinesl obětem domácího násilí nový paragraf?
Od l. června 2004 nabyla účinnosti novela trestního zákona, která v § 2l5 a) umožňuje trestně stíhat pachatele pro týrání osoby blízké nebo jiné osoby žijící s ním ve společně obývaném bytě nebo domě (např. rozvedená manželka) a uložit mu za to v některých případech trest odnětí svobody až na osm let. Novela také zavedla novou přitěžující okolnost, a to týrání osoby mladší patnácti let, těhotné, vážně nemocné, vysokého věku nebo nemohoucí. Za týrání lze pak označit například zlé nakládání i méně intenzivní fyzické povahy, působící však oběti velké příkoří i bolest, citové vydírání, ponižování, psychický, sexuální i ekonomický nátlak, přerůstající někdy až v teror. Kladně lze hodnotit zejména to, že k trestnímu stíhání osob blízkých (většinou rodinní příslušníci) nebude zapotřebí souhlasu oběti, a policie tak bude muset jednat z úřední povinnosti. Prolomení ochrany soukromí ve prospěch bezpečnosti, zdraví, a mnohdy života oběti je zcela na místě.
Může být domácí násilí v rodině řešeno i jinak než pouhou kriminalizací a sankcemi?
Ano, může, a opět lze sáhnout po zahraničních zkušenostech. Ty potvrzují, že u lehčích a počátečních forem násilí není snahou oběti okamžité a bezpodmínečné potrestání násilníka, nýbrž zastavení násilí a řešení konfliktu. Proto je prioritou prevence kriminálního jednání podpora oběti. K předcházení násilí v rodině je třeba odborného proškolení osob, přicházejících do styku s domácím násilím, jeho včasné rozpoznání a zcela rozdílný a oddělený přístup směrem k oběti a vůči násilníku.
Ovšem žádná opatření problém domácího násilí nevyřeší, nezmění-li se zásadně postoj celé společnosti a její vysoká tolerance k tomuto jevu.
(Bezplatná Poradna pro lidi v tísni sídlí v Hradci Králové na Velkém náměstí č. 34. Hodiny pro veřejnost: po 12-17, st 8-11, čt 9-15 hod. Tel: 495 5l6 098.)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou