26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stará Boleslav oslavila knížete Václava

6. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/41 Drinské mučednice, 6.10.2011, Autor: Jiří Prinz

Bohoslužbou pod širým nebem vyvrcholily minulou středu ve Staré Boleslavi oslavy svátku sv. Václava. Na místě zavraždění patrona české země však čekal poutníky ještě bohatší program: prohlídka vlaku připomínajícího blahoslaveného Jana Pavla II., koncerty duchovní hudby i tradiční ohňostroj.

Na zaplněném Mariánském náměstí je cítit napětí. Tisíce poutníků, kteří sem přicestovali ze všech koutů České republiky, očekávají začátek mše svaté. Mezi lidmi lze spatřit farníky z pražských Kyjí, kteří se do Staré Boleslavi vydali pěšky, jsou tu představitelé armády i ústavní činitelé. V první řadě pod pódiem sedí též prezident republiky Václav Klaus, který přijel navzdory tomu, že ho sužuje angína. Hlavním celebrantem mše svaté je český primas Dominik Duka. Kázání se však ujímá olomoucký arcibiskup Jan Graubner a ve své homilii varuje před sebezahleděností moderního člověka, která ho vzdaluje od Boha a ničí mezilidské vztahy: „Dnešní člověk, a křesťany nevyjímám, je často tak zaujatý sebou, že myslí jen na svá práva a na své uplatnění,“ říká olomoucké arcibiskup a jako protipól k tomuto egocentrismu vyzdvihuje knížete Václava. „Svatý Václav je povzbuzením pro všechny, kteří nežijí pro sebe, ale pro druhé, kteří sice nejsou v současnosti docenění, ba jsou i znevýhodnění či zneuznaní, ale kterým bude po staletích národ děkovat. Díky nim přežije své krize, díky nim a jejich ochotě nežít pro sebe.“

Prezident poutníkům: braňte své hodnoty!

Na závěr bohoslužby přistupuje k řečnickému pultu prezident Václav Klaus. V davu to zašumí. Každý je zvědavý, co naléhavého má na srdci, když dává přednost návštěvě Staré Boleslavi před léčbou své nemoci. „Při pohledu kolem sebe vidíme, že ‚pokrokáři‘ všeho druhu vedou soustavný a stále nezakrytější útok na naše tradiční společenské hodnoty a ctnosti,“ říká prezident a pokračuje: „Vše tradiční a konzervativní je vydáváno za zastaralé a nemoderní, je zesměšňováno a je vylučováno ze společenského dialogu.“ Staroboleslavským náměstím se rozléhá potlesk. Je zjevné, že značná část poutníků dává prezidentovi za pravdu. Ten se po chvíli obrací přímo k nim a připomíná, že by hlas církve měl být více slyšet. Za příklad všem přitom dává současného papeže: „Vím, že je Benedikt XVI. za mnohé své tolik potřebné konzervativní postoje terčem nevybíravých útoků. Doba, kterou žijeme, však má tolik nebezpečných rysů, že nechat ve veřejném prostoru dominovat jen oportunistické modernisty se nakonec vymstí všem.“ „Konečně to někdo řekl,“ ulevuje si kdosi v davu. Poutníci odměňují prezidentův projev potleskem. Až o několik dní později se ukáže, že radost z jeho slov nepociťují v církvi všichni. Například podle teologa P. Tomáše Halíka Václav Klaus pouze zneužil náboženskou slavnost ke svým cílům. Biskupy pak varoval, aby nepropadli reminiscencím na „jednotu trůnu a oltáře“ z dob Rakouska-Uherska. Ti jeho obavu ústy mluvčí ČBK Moniky Vývodové odmítli. Projev Václava Klause podle nich zcela jasně zapadl do kontextu celých oslav. (Vyjádření P. Tomáše Halíka a ČBK lze nalézt na www. halik.cz a tisk.cirkev.cz).

Vzácný dar pro primase i prezidenta

Ve Staré Boleslavi obdrželi Václav Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka po bohoslužbě od pořadatelů vzácný exemplář Bible se 105 ilustracemi španělského malíře Salvadora Dalího. Jde o největší u nás po válce zhotovenou knihu, která váží úctyhodných 12 kilogramů. Kožené desky zdobí odlitek podpisu Salvadora Dalího, který je pozlacen dvoumikronovou vrstvou zlata. Podpis je dozdoben čtyřmi drahými kameny. „Krásný dárek, krásná bohoslužba, krásné počasí. Letos se slavnosti opravdu vydařily,“ glosuje pravidelný účastník svatováclavských oslav Dalibor Žižka.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou