26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Seslání Ducha Svatého se svíčkami a růžemi

15. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/25 Michael Florian, 15.6.2011

Méně obvyklou formu oslavy svatodušních svátků zvolili v dominikánském klášteře v Olomouci. Prim v ní hrály symboly ohně a růží. Po společných nešporách vyšli věřící na klášterní zahradu, kde již hořel velký oheň a každý si od něj zapálil svou svíčku. Průvod se světly pak vyšel ze zahrady do ulic, odkud se vrátil do chrámu.

Z kůru pak znělo: „Veni Sancte Spiritus…“ Lidé se přidávali ke zpěvákům a v setmělém kostele hořelo více než sto svící. „Přišla jsem trochu později a moc mě mrzí, že jsem nestihla nešpory. Ale určitě tady vydržím až do konce,“ pochvalovala si oslavu jedna z účastnic Ludmila Baruchová. Lucernárium pak vystřídala adorace a po ní o půlnoci mše svatá, na niž navázalo svěcení růží. Jedná se o prastarý dominikánský zvyk, kdy právě růže má připomínat Ducha Svatého. Závěr „noci bdění“ pak tvořila hostina v křížové chodbě kláštera. Hlavní slovo na celé slavnosti měl host z Varšavy P. Hieronim Kaczmarek. Ten na začátku 90. let pomáhal v Olomouci obnovit dominikánský klášter a se skupinou mladých věřících navštívil Krakov. „Tam jsme byli svědky podobné slavnosti se světly a mladým lidem se tak zalíbila, že jsme hned v následujícím roce uspořádali podobnou k seslání Ducha Svatého tady v Olomouci. Ještě dalších šest let jsem jim pomáhal s organizací a jsem moc rád, že mě letos zase pozvali,“ svěřil se P. Kaczmarek. Dnes je hlavní organizátorkou farnice Magdalena Krátká, která vzpomíná, že v 90. letech to byla u nás ojedinělá akce, na níž bývalo přítomno i pět set lidí. „Vigilie trvala po celou noc až do sedmi hodin ráno a její součástí byly i tematické diskuse ve skupinkách. Právě tyto diskuse bychom rádi zase obnovili,“ dodává Magdalena Krátká.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou