26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Povzbuzení mládeže z Olomouce

22. 8. 2017

|
Tisk
|

Snad nikdy se ještě olomoucká Korunní pevnůstka neocitla v takovém obležení: o víkendu toto hlavní dějiště Celostátního setkání mládeže obsadilo více než osm tisíc lidí.

Vydání: 2017/34 Povzbuzení mládeže z Olomouce, 22.8.2017, Autor: Jiří Gračka



Do barokního opevnění v centru města proudí od rána davy lidí a ti, kdo už jsou uvnitř, vítají nově příchozí. Projevy radosti ze setkání ale rychle utichají, když na hlavním pódiu začne modlitba růžence. Postupně předříkávají zástupci různých životních povolání – rodiče, kněz, řeholní sestra, děti nebo snoubenci – a s několika tisíci přítomných se tak připravují na dopolední mši svatou.
Sobotní dění na Celostátním setkání mládeže se podobá tomu, co zde účastníci zažívají už od zahajovacího úterního večera. S jedinou výjimkou: tento den s nimi přišly prožít také křesťanské rodiny. Tuto část šestidenního programu považoval za zvláště vydařenou jak arcibiskup-hostitel Jan Graubner, tak samotné rodiny. „Máme tady nejstaršího syna a chtěli jsme s ním a s mladými lidmi zažít atmosféru setkání s Pánem,“ vysvětlují manželé Donovalovi z Jindřichova na Šumpersku. Lenka Kolářová z Hanušovic má na setkání zase dceru, ale kromě toho přijela zavzpomínat i na svá vlastní dřívější setkání mládeže. „Tehdy mi to pomohlo poznat Krista. Dnes jsem přijela, abych viděla mladou generaci a to, že církev stále žije,“ dodává.
Dokladů o tom, že církev žije, lze na setkání najít dost. Výmluvný je podle ředitele Sekce pro mládež ČBK P. Jana Balíka už počet 6 500 účastníků a další dva tisíce těch, kdo přijeli na sobotní program. „Každého Celostátního setkání mládeže se účastní více lidí než toho předchozího, a to přesto, že mladých lidí jinak ve společnosti ubývá,“ upozorňuje. Do Žďáru nad Sázavou v srpnu roku 2012 přijelo šest tisíc mladých lidí. „Zdá se, že se povedlo oslovit i mnoho lidí mimo církev,“ doplňuje olomoucký arcibiskup Jan Graubner a dodává: „Spousta mladých lidí se navíc zapojila do příprav, což pro ně bude výborná příležitost, jak růst.“
Nepřekvapí, že se svými 1 800 přihlášenými je nejvíce zastoupena hostitelská arcidiecéze. Ale ani téměř 70 mladých lidí z plzeňské diecéze se neztratilo, a když při úvodní mši přinášeli soudek plzeňského piva, vzbudili velký ohlas – podobně jako další obětní dary, mezi nimiž najdeme kapra z českobudějovické diecéze, brambory, okurky a hrozny z diecéze brněnské a královéhradeckou katedrálu z pardubického perníku.
Rozmanitost a množství přítomných oceňují i sami účastníci. „Moc mě povzbuzuje, když vidím tolik mladých lidí pohromadě a to, že všichni jdeme společně za Pánem Ježíšem,“ svěřila se KT Anežka Halásková z Rajhradu. Anetu Pompovou z Měrovic nad Hanou a její přátele zase příjemně překvapila atmosféra. „Jako Romové jsme měli docela strach, že na nás ostatní budou hledět skrz prsty, ale je to tu skvělé. Lidé se na nás usmívají a dávají se s námi do řeči,“ pochvaluje si.
Překonávat strach nejen z odlišnosti ostatně mládež pobízela i témata jednotlivých dní odvozená od motta setkání „Nebojte se…“ – nebojte se být sami sebou, věřit, života, lásky, budoucnosti – a také přednášky, s nimiž vystoupilo celkem 122 hostů. Pro účastníky byla kromě toho připravena řada bohoslužeb, široká nabídka kulturních a sportovních aktivit nebo možnost nahlédnout do olomouckých klášterů. Hlavní host setkání byl mladý Ital Enrico Petrillo, s nímž přineseme rozhovor v příštím vydání KT.
„Setkání se velmi vydařilo. Pozoroval jsem spokojenost nejen mezi účastníky, ale také u vedení města, policie a na dalších místech,“ uzavírá arcibiskup Jan Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou