16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pochod pro život zaplnil Václavák

10. 4. 2018

|
Tisk
|

Projít v sobotu 7. dubna kolem čtrnácté hodiny pražským Klárovem bylo téměř nemožné. Na osm tisíc účastníků Pochodu pro život zcela zaplnilo prostor mezi stanicí metra Malostranská a Mánesovým mostem.

Vydání: 2018/15 Tisíce lidí podpořily rodiny, 10.4.2018, Autor: Jiří Prinz


Všude spousta dětí, ty nejmenší si dokonce osedlaly místního okřídleného lva – připomínku československých letců za druhé světové války v Británii.
Masa lidí se postupně formuje do zástupu a vyráží směrem na Václavské náměstí. Tón pochodu udávají skotští dudáci z Bohemian Pipe Bandu. Za nimi se táhne desetitisícihlavý lidský had, v němž najdeme i pětici našich biskupů: českého primase kardinála Dominika Duku, olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila, litoměřického Jana Baxanta i emeritního plzeňského biskupa Františka Radkovského.
„Všechno máme pod kontrolou, ale čekáme, že něco přijde. Pro jistotu máme i prostěradlo, kdyby zaútočila nějaká členka skupiny Femen,“ směje se arcibiskupský ceremonář Vojtěch Mátl. Naráží tak na zkušenosti z minulých let, kdy se pochod pokusily narušit skupinky odpůrců.
Těsně před Křižovnickým náměstím se jeho obavy naplňují. Za skandování hesla „Naše těla nejsou vaše starost“ se před dudáky na čele průvodu zčistajasna vynořuje zhruba desetičlenná skupinka demonstrantů. Policie je ovšem bleskurychle vytlačuje na chodník a pochod může pokračovat. Ještě několikrát se sice skupina pokusí průvod narušit, ale její členové jsou policií vždy usměrněni.
Manifestace budí pozornost turistů. Po celou cestu si lidé natáčejí průvod na své mobilní telefony. Mnozí přitom nepohrdnou ani perníkovým srdcem, které kolemjdoucím rozdávají děti oblečené do trička s nápisem „Jsme kreativní, jsme pro život“.
Milovat nesobecky
Teprve na Václavském náměstí – pod sochou sv. Václava – je vidět, jak ohromný průvod to je: zatímco jeho čelo už čeká pod sochou hlavního zemského patrona, z Vodičkovy ulice přicházejí stále další a další demonstranti. „Možná vás to překvapí, ale dnes mluvím na Václaváku vůbec poprvé,“ promlouvá k zástupům bývalý disident, později politik a teprve loni pokřtěný konvertita Alexandr Vondra. „Vím, že rodina je základ, že ji musíme chránit a bránit. Dostává se totiž pod stále větší tlak. Naši marxisté sice prohráli na poli ekonomickém, ale pouštějí se do boje na poli kulturně-společenském – a rodina je toho obětí,“ upozorňuje Vondra. K mikrofonu přistupuje také olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Chci poděkovat manželům, kteří dokážou milovat nesobecky a umějí se dívat na svět očima svých dětí. To je cesta do budoucnosti.“ Václavským náměstím pak zní svatováclavský chorál. Pochod pro život je u konce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou