26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Oživit spolupráci v církvi

5. 5. 2020

|
Tisk
|

Hlavním úkolem je evangelizace, diecéze ale budou řešit i ekonomiku – uvědomuje si nově zvolený předseda ČBK arcibiskup JAN GRAUBNER a ujišťuje, že „s Boží pomocí všechno zvládneme“.

Vydání: 2020/19 ČBK povede Jan Graubner, 5.5.2020, Autor: Jiří Gračka


Když jsem před dvaceti lety nastupoval do této služby poprvé, byla situace hodně jiná. Tehdy doznívala Sametová revoluce, vše se budovalo a bylo více nadšení. Dnes máme více zkušeností, ale obecně vládne únava a je více skepse. Tehdy byl například kněžský seminář plný, dnes je seminaristů málo jako ještě nikdy. Na druhé straně je třeba říct, že máme více církevních škol a Charita je několikanásobně větší, kaplani jsou nejen v armádě, ale i ve věznicích a nemocnicích.
Jako prioritu vidím oživení spolupráce v církvi, abychom mohli lépe sloužit společnosti. I věřící jsou součástí společnosti, která je poznamenaná egocentrismem a uzavíráním se do bublin, jež ztrácejí schopnost komunikace a spolupráce s jinými bublinami. Potřebná otevřenost není bezbřehost, ale vzájemná úcta a spolupráce pro vyšší dobro, než je osobní nebo skupinový zájem.
Mám naději, že spoustu problémů, které jsou před námi, s Boží pomocí zvládneme. Bez Boží pomoci bychom to museli vzdát, protože úkoly mnohonásobně přesahují naše síly. Každý den mám obavy o řadu věcí, ale zakouším, že mě to vede k důvěrnějšímu životu s Bohem. Hlavním úkolem je evangelizace, protože kvůli tomu církev existuje, ale taky musím vidět, že všechny diecéze budou brzy řešit těžké ekonomické problémy.
Na to se ptejte někoho jiného. Já nevím, jestli mám potřebné schopnosti a kompetence. Já vím, že mi bratři biskupové dali důvěru, a budu se snažit ji nezklamat. Často myslím na svatého Pavla, který na začátku prvního listu Korinťanům ukazuje, že Bůh si vyvolil ty, kteří neznamenají nic, aby se nikdo nemohl vynášet, aby bylo jasné, že jde o dílo Boží a jeho milost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou