16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Opět jiné Velikonoce

7. 4. 2021

|
Tisk
|

Navzdory všem pandemickým opatřením a omezením se na bohoslužby o Velikonocích dostala spousta lidí. A přitom legálně. Farnosti totiž nejen přidávaly mše svaté, ale využívaly i venkovní prostranství a přicházely s dalšími nápady.

Vydání: 2021/15 Opět jiné Velikonoce, 7.4.2021


Například v Osové Bítýšce si farníci prošli o Velkém pátku křížovou cestu pod širým nebem u Tří dvorů. Díky příznivému počasí se tam uskutečnily také velkopáteční obřady. Neděli Zmrtvýchvstání Páně pak (podobně jako na řadě jiných míst) oslavili na farní zahradě. „Chtěli jsme dát farníkům možnost prožít Velikonoce, jak jsou zvyklí. V kostele by to kvůli hygienickým opatřením nebylo možné. Pod širým nebem jsme ale mohli zachovat všechna předepsaná nařízení včetně povinných rozestupů a samozřejmě všichni měli roušky,“ řekl KT tamní farář P. Jiří Jeniš. Kdyby to počasí nedovolilo, sloužil by kněz spolu s kaplanem P. Tomášem Žižkovským mši svatou v kapli a věřící by vše mohli sledovat prostřednictvím Youtube kanálu online.
Farnosti na zahradách
Některé farnosti se rozhodly uspořádat pod širým nebem i velikonoční vigilii. Františkáni ji v Praze prožili uprostřed Vltavy – na ostrově Štvanice. Zájem o ni byl veliký – už na Zelený čtvrtek byla všechna místa rezervována. Farnost u katedrály v Plzni slavila zase celé triduum v Meditační zahradě v Plzni-Doudlevcích. V přímém přenosu místní televize TV21.cz se konaly venku obřady také ve Šlapanicích v brněnské diecézi. Farnost využila zahradu za kostelem, kde se díky zákonu o shromažďovacím právu mohlo sejít až sto lidí. I zde využili registraci, a na obřadech se tak mohla vystřídat prakticky celá farnost.
V kostele sv. Ondřeje v Blatnici pod Svatým Antonínkem se kvůli hygienickým opatřením může každé bohoslužby zúčastnit pouze osmadvacet věřících. Rezervace na Velikonoce tak byly rychle obsazené. Ti, kdo se do kostela nedostali, mohli obřady prožít na prostranství před vchodem, kam je díky reproduktoru přenášen zvuk. „Uvnitř kostela by nám se synem samozřejmě bylo tepleji, ale jsme moc vděční, že se můžeme i takto účastnit bohoslužeb. Pocházím ze Slovenska, kde se lidé už dlouhé týdny na mše svaté nedostanou vůbec a nemohou chodit ani ke svátostem,“ zmínila Alexandra Bartoníková.
V Liberci zase využili venkovní prostory pro nejmenší věřící. „Pro děti jsme měli připravenou velikonoční hru. Na třech místech v Liberci, spojených s pašijovými událostmi, hledaly šifru. Na každý den velikonočního tridua měly připravené video, které je uvedlo do událostí toho dne a nabídlo způsob, jak den prožít, případně hry,“ prozradil františkán Ondřej Bernard Mléčka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou