26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nový vojenský kaplan hlásí příchod

6. 10. 2015

|
Tisk
|

Nejvyšší představitelé armády i jednotlivých církví se 29. září sešli ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého na pražských Hradčanech, aby tu byli svědky předání funkce hlavního kaplana Armády ČR do rukou P. Jaroslava Knichala.

Vydání: 2015/41 Papež: Rodina je lék na neduhy světa, 6.10.2015, Autor: Jiří Prinz

Vojáci u vchodových dveří vojenského kostela sv. Jana Nepomuckého postupně vpouštějí do chrámu jednotlivé hosty. Je tu náčelník generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář i jeho předchůdce ve funkci Jiří Šedivý. Z nedalekého Arcibiskupského paláce dorazil zase kardinál Dominik Duka. Jsou tu ale i rodáci nového hlavního kaplana, kteří neváhali kvůli této mimořádné události přicestovat až z daleké Moravy.
Během ekumenické bohoslužby přistupuje k ambonu generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub, první porevoluční vojenský kaplan u nás: „Jsi zodpovědný za to, že vojenští kaplani budou v situacích, do nichž se armáda dostane, garantovat naději. Kříž je pro nás znamením naděje, že je možné odmítnout nenávist,“ říká Mons. Holub směrem k P. Jaroslavu Knichalovi a dodává: „Kaplan je odborník, který vytváří hráz proti cynismu. Garantuje naději, že jednotlivec není zapomenut.“
„Pro mě osobně znamená jmenování hlavním kaplanem vyvrcholení mé kariéry vojenského kaplana,“ říká P. Jaroslav Knichal, jenž v armádě slouží už dvanáct let. A které hlavní úkoly před sebou nyní vidí? „Budeme teď mít ve výcviku tři nové kaplany. Takže bezprostřední úkol, který před námi stojí, spočívá v pomoci jim zorientovat se v novém prostředí. Kromě toho tu máme 4–5 volných míst, jež bychom rádi obsadili,“ uvádí P. Knichal. Právě v zajištění personální naplněnosti vidí svůj hlavní úkol i do budoucna.
V současné době působí v armádě 28 kaplanů a jedna kaplanka z osmi křesťanských církví. 

Více fotografií z akce najdete zde

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou