26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na církevní škole mohou zakusit živou víru

15. 2. 2022

|
Tisk
|

Do 1. března se zájemci mohou hlásit na církevní školy na příští školní rok. Co nabízejí navíc oproti těm státním?

Vydání: 2022/8 Biskupové se vydali za nemocnými, 15.2.2022


Nejen kvalitní vzdělání, ale i výchovu k odpovědnosti a možnost zakusit živou víru ve společenství církve. Na církevních školách jsou běžné mše svaté, výuka náboženství nebo diskuse o duchovních tématech. „Mají přidanou hodnotu – usilují o rozvoj celé osobnosti a vychovávají v duchu evangelia,“ shrnuje Jan Košárek, ředitel Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži.
Ve škole mají více než 500 studentů a tři stovky z nich využívá i ubytování. „Známe se, víme o sobě a zajímá nás každý jedinec se svým osobitým příběhem. Ágéčko má ducha,“ dodává ředitel. Kromě domova mládeže je součástí školy jídelna, studentský bar, knihovna, sportovní prostory a také dvě kaple – přičemž pastoraci se věnuje školní kaplan, jáhen a dva asistenti. „Letos se opět několik studentů připravuje na křest. Každý den najdu o velké přestávce asi 45 studentů, kteří se v kapli modlí desátek. Máme zde mladé, kteří sami chtějí prohlubovat svůj vztah k Bohu i k sobě navzájem a jsou si oporou,“ říká Košárek.
Rodinná atmosféra
Některé školy mají vyloženě „rodinnou“ formu, jako třeba Mateřská škola, základní škola a gymnázium sv. Augustina v pražské Krči. „Každý rok se soustředíme na jednu z křesťanských hodnot (např. vděčnost) a letos jsme zvolili výzvu ‚Co já mohu udělat pro tebe?‘. Klademe důraz na křesťanskou identitu školy, náboženství je pro všechny povinné a neexistuje alternativa třeba ve formě etiky,“ přibližuje ředitel, augustinián P. Juan Provecho. A pokračuje: „Druhým a třetím ročníkům gymnázia nabízíme vycestovat na několik měsíců do augustiniánské školy v zahraničí. Letos vyjíždí sedm studentů do Anglie a Španělska.“Na škole se vyučuje pět cizích jazyků – mimo angličtinu a španělštinu je to němčina, čínština a latina.
Pilotní projekt
Na nové žáky se těší také v Odrách na Novojičínsku. Tamní církevní škola sv. Anežky České poskytuje středoškolské vzdělání v pedagogických i zdravotnických oborech, jejichž nabídka se rozšiřuje. Teprve podruhé se mohou uchazeči hlásit na obor „Masér ve zdravotnictví“ a změny čekají i tradiční obor „Praktická sestra“ – od září se s ním totiž škola zapojí do pilotního projektu ministerstva školství, který studentům umožní už na konci třetího ročníku složit závěrečné zkoušky a získat výuční list. A o rok později je čeká maturita, díky níž mohou nastoupit rovnou do 2. ročníku na VOŠ. Ředitelka oderské školy Pavla Hostašová s kolegy nyní také dotahuje projekt Erasmus+, který umožňuje zahraniční stáže. „Studenty všech našich oborů bychom rádi vyslali na 14denní odbornou praxi do Španělska,“ doplňuje. V Česku zřizují církve na 130 škol – mateřských, základních, středních, odborných či gymnázií.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou