26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mladí lidé chtějí mít zodpovědnost

28. 2. 2017

|
Tisk
|

Při bohoslužbách Celostátního fóra mládeže delegáti pozorně naslouchali slovům celebrujícího biskupa. Po většinu programu ale on naslouchal jim…

Vydání: 2017/9 Jak mají křesťané reagovat na uprchlíky?, 28.2.2017, Autor: Jiří Gračka



Smyslem setkání, které proběhlo minulý týden v Olomouci, je právě snaha, aby církev nechala zaznít hlas mladých lidí. Zúčastnilo se ho na sto mladých delegátů zastupujících diecéze, církevní školy, řeholní společenství nebo hnutí a spolky, ale na část programu byla přítomna i většina českých a moravských biskupů.
Ať je náš hlas slyšet
„Jsem vděčná, že nám církev tento prostor nabízí a chce slyšet náš hlas. Dává nám to pocit odpovědnosti,“ ohlíží se za setkáním delegátka olomoucké arcidiecéze Markéta Pavelková. Z fóra si pak odnáší jeden konkrétní podnět: „Považuji za důležité, aby existovaly kurzy navazujícího vzdělávání pro animátory, a ráda bych k jejich zavedení sama přispěla.“
Pozitivní dojmy zanechalo setkání i v Michalu Štverákovi, který zastupoval Vysokoškolské katolické hnutí. „Jednotlivé příspěvky ukázaly, že mladí věřící jsou aktivní a vzdělaní, mají přehled a široký záběr. Budoucnost nemusí být tak temná, jak se někdy zdá,“ je přesvědčen.
Formace i v ožehavých tématech
Mladí lidé by uvítali formaci i po přijetí svátostí, ale také větší otevřenost, včetně informování o ožehavých tématech – jak lze vyčíst mezi konkrétními podněty, které byly jako výstup z fóra prezentovány při závěrečné mši svaté v katedrále. Požadují ustanovení děkanátních či vikariátních kaplanů pro mládež, ale zároveň nabízejí své zapojení do farních pastoračních rad nebo pomoc v pohraničních oblastech. „Nebojte se do našich rukou vkládat zodpovědnost,“ stojí v jejich prohlášení.
O tom, že závěry z Celostátního fóra mládeže mohou měnit život církve, je přesvědčen vedoucí Sekce pro mládež ČBK P. Jan Balík. „Například fórum konané před patnácti lety požadovalo časopis pro dospívající křesťany a na základě toho vznikl úspěšný magazín In!,“ upozorňuje kněz. Které z podnětů letošního fóra dojdou naplnění, to podle něj ukáže až čas.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou