16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ministranty nadchla bojová technika i motorky

10. 11. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/46 Svatá Anežka Česká, 10.11.2011, Autor: Jiří Prinz

Sálem kardinála Berana v Arcibiskupském paláci se rozléhá dětský zpěv. Přes 130 ministrantů z 37 farností vítá pražského arcibiskupa Dominika Duku, který chlapce a děvčata ze své diecéze pozval první listopadovou sobotu na Hradčany.

„Slovo ministrovat pochází z latinského slovesa ministrare a znamená posluhovat, sloužit,“ připomíná ministrantům pražský arcibiskup a všechny zve na odpolední bohoslužbu do svatovítské katedrály, jíž by mělo celé setkání vyvrcholit. Ještě předtím ale ministranty čeká návštěva kasáren Hradní stráže. Zvláště na těch nejmenších je vidět, že se jí už nemohou dočkat.

HRADNÍ STRÁŽ UDĚLALA DOJEM

Na nádvoří před kasárnami vítá ministranty Hudba Hradní stráže. Protože je dětí a dospívajících mladých mužů více, než se čekalo, musí je pořadatelé rozdělit do dvou skupin. První si jde prohlédnout výcvik služebních psů, druhá se nedočkavě vrhá k nedalekému stolu, kde je k vidění nejmodernější vojenská výzbroj. Ve tvářích chlapců se zračí nadšení. Přítomné vojáky zasypávají nekonečnými dotazy, o každé zbrani chtějí všechno vědět, a když jim vojáci dovolí potěžkat si ostřelovací pušku, jsou celí bez sebe. Ukazuje se však, že ani zájem o zbraně jim nepřekáží v tom, mít už v mladém věku jasno v hodnotách. „Když byl táta v nemocnici, máma slíbila Bohu, že když přežije, bude chodit každou neděli do kostela. Protože vše dobře dopadlo, tak jsem začal chodit s ní,“ popisuje svou cestu k ministrování šestnáctiletý Miroslav Houska z Peček, který pak přivedl k oltáři ještě další tři kamarády. Všichni teď pravidelně v Pečkách ministrují. Podobné nadšení jako ukázka bojové techniky vyvolává i prohlídka motocyklů patřících motorizované jednotce Hradní stráže. Jsou to přesně ty stroje, které každoročně o svatováclavských slavnostech doprovází lebku svatého Václava do Staré Boleslavi. Kluci se můžou přetrhnout, aby se na ně mohli posadit. Času ale není nazbyt, protože se schyluje k obědu s panem arcibiskupem. Na všechny se proto nedostane. I tak jsou ale všichni spokojeni. „Akce má pomoci k povzbuzení, prohloubení ministrantského společenství. Je to příležitost znovu si uvědomit, že jako ministranti máme být na co hrdí, šance připomenout si, komu sloužíme. A to se myslím podařilo,“ hodnotí setkání organizátor akce P. Benedikt Hudema.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou