26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Malí farníci se loučí se školním rokem

1. 7. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/26 Odpočineš!, 1.7.2012

Nejoblíbenější období dětí v roce – prázdniny – už je těsně za dveřmi. Pro mnoho malých farníků to znamená také načas se rozloučit se svým farním společenstvím, protože se rozjedou na tábory či k babičkám. Řada farností pro ně proto už minulý týden připravila sportovní či zábavní odpoledne, jinde jsou naplánována na tento týden.

Soutěže a hry na sedmi stanovištích čekaly například minulou středu děti ve farnosti Brno-Komín. Každé stanoviště přitom odkazovalo na jeden z darů Ducha Svatého a také v následující mši svaté se komínský farář P. Jindřich 
Kotvrda zaměřil na svatodušní tematiku. „Na začátku školního roku jsme Ducha Svatého prosili a nyní mu děkujeme. A když jeho radu budete potřebovat o prázdninách, nebojte se ho oslovit. Duch Svatý žádnou dovolenou nedrží,“ žertoval kněz, než v závěru pravidelné bohoslužby pro děti pozval malé i velké účastníky oslavit konec školního roku na farní zahradu. „V naší farnosti říká mládež odjakživa katechetkám teto,“ zmiňuje téměř rodinné vztahy v hodinách náboženství Helena Skácelová. „Například moje vnoučata mají tety Lenku a Janu. Obě jsou laskavé a ochotné, děti je mají rády,“ chválí katechetky mladá babička, která se s několika rodiči podílela na organizaci celého večera.

Na Olomoucku většinu dětí farní rozloučení se školním rokem a přivítání prázdnin teprve čeká. V parku vedle olomoucké katedrály pořádá zábavné odpoledne v neděli 1. července místní svatováclavská farnost. O dna dny dříve je pro děti naplánovaná Zahradní slavnost ve Šternberku. Zahájí ji děkovná mše svatá a pak děti dostanou vysvědčení se známkou z náboženství. A pokud bude přát počasí, zaplane na farní zahradě táborák a děti i rodiče si budou moci opéci, co si přinesou. Centrum pro rodinu Ráj v Pavlovicích u Přerova myslí také na rodiče, kteří ještě nemají pro děti žádný dárek za vysvědčení. V pátek nejprve společně poděkují za uplynulý školní rok při mši svaté a poté už v Ráji čekají na děti soutěže, hry i vystoupení několika kapel.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou