26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Letní vzdělávání pod širým nebem

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/32 Ekumenická manželství, 31.8.2004, Autor: Štěpán Plaček

Akademické týdny na Pavlátově louce
„Tak jak je to s tím počasím? Nepřesuneme se dovnitř?“ obrátí se k asi stovce posluchačů protestantský duchovní, který na louce uprostřed tábora obklopeného lesem zrovna hovoří o otázce soužití křesťanů, Židů a muslimů. Z nebe občas spadne několik kapek a pár lidí, kteří sedí v „posluchárně“ pod širým nebem, raději vytahuje deštníky. „Ještě počkáme. Jestli se to spustí, tak program přesuneme,“ rozhodne po chvíli hubený opálený muž v tričku a kraťasech. Je to Jan Kováč, hlavní organizátor Akademických týdnů - čtrnáctidenní akce, která se v porevolučních letech na Pavlátově louce u Nového Města nad Metují ve východních Čechách koná již počtrnácté.


„Scházejí se tu lidé, kteří se rozhodli svůj čas věnovat aktivnímu odpočinku spojenému se vzděláváním, společnými debatami a uvažováním,“ charakterizuje letní akci Kováč. Přednášky se letos zaměřily například na židovství, mezináboženský dialog, působení církví mezi etnickými minoritami či lidmi na okraji. Náboženskou problematikou se však přednášky nevyčerpávají. Stálicemi mezi hosty je například astronom Jiří Grygar - letos s přednáškou o struktuře a vzniku vesmíru, nebo dětská psycholožka Jiřina Prekopová, zakladatelka tzv. terapie pevným objetím, která na Západě uspěla s řadou knih o výchově dětí. Organizátor Jan Kováč vypočítává další akce, mezi které patří také táboráky, koncerty či společné výlety.

MLÁDEŽ JE JINDE
„Můžeme si něco nakreslit,“ obrací se mladá žena v letních šatech na houfek dětí, které pobíhají poblíž zaparkovaných aut u lesa. Děti za chvíli usedají ke stolku na trávě s papíry a pastelkami, zatímco jejich rodiče v přilehlé budově sledují dokument o současné situaci ve Svaté zemi. „Postupem let účast střední generace na Akademických týdnech pomalu a vytrvale stoupá. Tito lidé sem přijíždějí i se svými dětmi,“ říká hlavní organizátor Kováč. Jinak podle něj třetinu účastníků tvoří důchodci a lidé předdůchodového věku. A mládež? “Byli jsme dlouho nespokojení, že nedokážeme přitáhnout mladou generaci,“ říká Kováč a dodává: “Ale asi s tím nic nenaděláme. Konkurence nabídek pobytů v zahraničí a letních pracovních příležitostí je tak velká, že generace studentů si sem cestu nenajde,“ konstatuje.

Z EXILU ZPĚT NA LOUKU
Akademické týdny mají své kořeny ve třicátých letech minulého století. U jejich zrodu stál dominikánský kněz, filozof a teolog Metoděj Habáň, který kolem sebe soustředil skupinku akademické mládeže. Na Akademické týdny tehdy přicházeli diskutovat lidé z různých vědních oborů. Během války se setkání konala v podzemí, jejich konec přišel s rokem 1948. Pár ročníků se uskutečnilo v sedmdesátých letech v západoněmeckém Hünfeldu u Fuldy, ale skutečná obnova nastala v roce 1991, kdy se Akademické týdny vrátily na Pavlátovu louku zásluhou někdejšího Habáňova žáka P. Jaroslava Knittla. Dnes je pořadatelem Akademických týdnů stejnojmenné občanské sdružení. „Po úmrtí patera Knittla byla programovou silou Akademických týdnů moje matka, která bohužel před letošním ročníkem zemřela,“ říká Jan Kováč a dodává: „Takže budeme opět na křižovatce.“

Na Pavlátově louce se vzdělává i relaxuje.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou