26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané se modlí za jednotu

21. 1. 2014

|
Tisk
|

Tento týden se nejen u nás, ale i v mnoha jiných zemích potkávají křesťané z různých církví, aby se společně modlili za jednotu.

Vydání: 2014/4 Křesťané se modlí za jednotu, 21.1.2014, Autor: Tomáš Kutil

Od 18. do 25. ledna totiž severní polokoule prožívá Týden modliteb za jednotu křesťanů. Jeho letošním mottem je otázka sv. Pavla z listu Korinťanům: Je snad Kristus rozdělen? Modlitební texty připravovali křesťané z Kanady. Každý z osmi dní má své vlastní téma – např. první den Společně jsme povoláni ke svatosti a závěrečným tématem je Společně hlásáme evangelium.

Podle biskupa Františka Radkovského a Joela Rumla z Česko-
bratrské církve evangelické se u nás spolupráce mezi církvemi zlepšuje, ale je před nimi ještě mnoho práce. „Važme si toho, že proti minulosti zaznamenáváme posun k lepšímu, a chraňme každý pokrok ve vzájemné důvěře. Nicméně, jak chce naše lidství stále kráčet svou cestou, musíme si často uvědomovat, že v naplňování Kristova příkazu nejsme a nebudeme u konce,“ zdůrazňují Radkovský s Rumlem.

Ukažte, čím se vzájemně obohacujete.

Právě společné ekumenické bohoslužby jsou jednou z cest, jak i nadále zlepšovat vzájemné porozumění. V podkladech pro ně navrhují kanadští křesťané pro letošek jeden velmi konkrétní úkon. Vyzývají, aby každá ze zúčastněných církví přinesla na ekumenickou bohoslužbu jeden předmět symbolizující konkrétní dar, kterým obohacuje ostatní. Předsedající bohoslužby pak postupně představí jednotlivé předměty i to, co symbolizují.

V okamžiku, kdy se tiskne toto vydání KT, se v kostele sv. Vojtěcha v Praze-Dejvicích koná hlavní ekumenická slavnost, které předsedá český primas, kardinál Dominik Duka, a kazatelem je předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Na svou ekumenickou bohoslužbu se chystají například i studenti. Je naplánována na úterní večer v kostele církve husitské v Praze na Malé Straně. Organizaci i celý průběh bohoslužby zajišťují studenti teologických fakult.

V Rokycanech v plzeňské diecézi se pak ekumenická bohoslužba koná ve čtvrtek večer na katolické faře. Toto setkání nebude jen mezidenominační, ale bude mít i mezinárodní charakter. Místním evangelickým farářem je totiž rodák z Angoly a katoličtí kněží v rokycanské farnosti zase pocházejí z Polska.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou