26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katedrála ožívá novými projekty

10. 4. 2013

|
Tisk
|

Velikými změnami prochází v poslední době nejvýznamnější chrám v zemi. Vedle řady novinek, z nichž se už nyní mohou návštěvníci pražské katedrály těšit, se v něm v brzké době rozzáří nové osvětlení.

Vydání: 2013/15 Nadace Renovabis pomáhá už 20 let, 10.4.2013, Autor: Jiří Prinz

„Velmi nás těší, že se budeme moci podílet na osvětlení nejvýznamnějšího chrámu v zemi,“ těší se tisková mluvčí skupiny ČEZ Barbora Půlpánová. Radost neskrývá ani Martin Opatrný z metropolitní kapituly u sv. Víta. „Nové osvětlení bude podstatně variabilnější než to dosavadní. Díky tomu bude lépe vidět z presbytáře i v lavicích,“ tvrdí Martin Opatrný, podle něhož bude projekt dokončen v průběhu letošního roku. 

Od května 2010, kdy pražský arcibiskup Dominik Duka podepsal s bývalým prezidentem Václavem Klausem dohodu o vzájemné péči o svatovítskou katedrálu, však nové osvětlení představuje jen jednu z celé řady novinek, s nimiž se mohou návštěvníci katedrály průběžně setkávat. V nedávné době byl například vnitřek chrámu nově ozvučen a zvonová soustava je od loňska bohatší o tři nové zvony. Velká pozornost se věnuje i propagaci katedrály – má vlastní internetové stránky a rovněž svůj pořad v rozhlase. „Rozhlasový cyklus Katedrála v siločarách času provází posluchače jak prostorem, tak i dějinami chrámu. Chceme tak připomenout význam této duchovní instituce pro naši zemi,“ říká tiskový mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. 
 
DOSÁHNOUT EVROPSKÉ ÚROVNĚ    
Jednou z novinek, která by měla napomoci k obohacení života katedrály, je i nedávné vytvoření dětského katedrálního sboru. 
Ten funguje od září loňského roku a ředitel svatovítského katedrálního kůru Josef Kšica s ním má velké plány. „V současnosti máme kolem dvaceti dětí, ale v průběhu let bychom zde chtěli vybudovat katedrální školu, což by znamenalo otevřít několik tříd. V Evropě je to zcela běžné. Přiblížili bychom se tak přání pana kardinála dostat katedrálu na evropskou úroveň,“ říká Josef Kšica. On sám všechny změny v hlavním chrámu naší země velmi vítá, ale jako hudebník se ze všeho nejvíc těší na nové varhany. Jejich pořízení má totiž pražské arcibiskupství rovněž v plánu. „To je ale běh na dlouhou trať,“ dodává sbormistr.   
Ve stadiu úvah je také plán na vytápění chrámu. „Chtěli bychom v budoucnu návštěvníkům katedrály dopřát více pohodlí, a uvažujeme proto o vybavení lavic vytápěním. Tento projekt však zatím není dále než ve stadiu úvah,“ uzavírá Aleš Pištora. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou