26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak dál s financováním církevních škol?

29. 7. 2014

|
Tisk
|

Poprask vzbudil nedávno avizovaný záměr ministra školství Marcela Chládka zrušit církevním a soukromým školám dotace na úhradu provozních nákladů. Minulý týden se kvůli tomu s ministrem sešli zástupci církevních škol.

Vydání: 2014/31 Jak dál s financováním církevních škol?, 29.7.2014, Autor: Jiří Prinz

„V návrhu školského zákona bude zohledněna práce jak s nadanými dětmi, tak s těmi s různými formami postižení. Změna nepostihne církevní a soukromé školy, které poskytují kvalitní služby,“ uvedl na schůzce ministr školství Marcel Chládek. Zástupce církve přitom ujistil, že záměrem novely školského zákona v žádném případě není poškození církevních škol. Ti jeho slova přijali s povdě-
kem.
„Celkové změny, o kterých pan ministr mluvil, jsou smysluplné. Budeme připraveni hledat spravedlivý způsob financování s důrazem na sociální rozměr. Podporujeme a vítáme pozitivní posun v tom, že ministerstvo školství považuje vzdělání za důležité bez ohledu na zřizovatele,“ zhodnotil schůzku generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.
Mají se tedy církve i nadále obávat, že přijdou o dotaci na provoz svých škol? „To je zatím otevřená záležitost. Pro nás je důležité a jsme za to rádi, že jsme byli přizváni do pracovní skupiny, která bude o financování církevních škol jednat,“ sdělil KT vedoucí školské sekce ČBK Martin Čech.
Asi by to znamenalo náš konec.
Pro církevní školy samotné by případná ztráta dotace na provoz znamenala těžkou ránu. Například pražské Dívčí katolické střední škole, která se věnuje vzdělávání děvčat s mentálním i fyzickým postižením, stejně jako dívkám z dětských domovů, by podle jejího ředitele Luboše Hoška hrozil dokonce zánik. „Už teď jsme obtížně financovatelní. Každoročně musíme na provoz školy zajistit velkou sumu finančních prostředků, která jde nad rámec toho, co získáme na dotacích. Kdybychom přišli o dotaci, která podle mého odhadu představuje 10–13 % našeho ročního rozpočtu, dost možná by to znamenalo náš konec,“ netají se svými obavami ředitel Luboš Hošek.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou