26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Františkáni očekávají 14 nových blahoslavených

25. 4. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/17 Františkáni očekávají 14 nových blahoslavených, 25.4.2012, Autor: Tomáš Kutil

O číslo 14 by se už zakrátko mohl rozšířit počet českých blahoslavených. Františkáni totiž očekávají, že v nejbližších týdnech papež podepíše dekret o blahořečení čtrnácti pražských mučedníků, kteří byli zabiti na sklonku vlády Rudolfa II.

„Doufáme, že by papež mohl dekrety o nových blahoslavených podepsat už tento nebo příští týden. Často tak činí také v červnu okolo svátku sv. Petra a Pavla,“ prozrazuje P. Petr Regalát Beneš, který se tématu mučedníků dlouhodobě věnuje a nyní je jedním z těch, kdo připravují oslavy a akce spojené s blahořečením.

Vlastní beatifikace by se měla podle předběžných plánů uskutečnit 13. října a do Prahy by kvůli ní měl přijet například kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení, a františkánští provinciálové ze zemí, odkud mučedníci pocházeli. „Máme v plánu pozvat i zástupce nekatolických církví, aby celá událost měla ekumenický rozměr. To nám kladl na srdce i Vatikán,“ doplňuje P. Beneš. Snahou organizátorů je zapojit do oslav i širší veřejnost, proto uvažují například o divadle v kostele či pouličním představení, jehož podoba zatím nemá jasné obrysy, ale které má za cíl přitáhnout zájem veřejnosti. Při přípravách pak chtějí organizátoři spolupracovat i s pražským magistrátem a městskou částí. „Největší smysl beatifikace vidím právě v jejím dopadu na konkrétní život lidí ve městě. Na to se při všech přípravách snažíme dbát,“ vysvětluje Amáta Wenzlová, správkyně františkánských objektů.

Vlastní beatifikaci doplní řada doprovodných programů: „Připravujeme výstavu i vědeckou konferenci o čtrnácti mučednících,“ popisuje P. Beneš. V plánu je také výstava návrhů oficiálního obrazu svatořečení, jehož vytvoření zadali františkáni několika umělcům.

V souvislosti s blahořečením se zároveň rozbíhají mnohé úpravy kláštera. „Objekt byl přes čtyřicet let postupně devastovaný, nyní chceme zrenovovat alespoň klíčové prostory,“ vysvětluje Amáta Wenzlová. S opravami se začalo již v refektáři a proměna v brzké době čeká rovněž kapli sv. Michaela, kde jsou mučedníci pohřbeni. S oběma místy se totiž při oslavách blahořečení počítá.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou