16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Entercamp – vstup do víry

6. 8. 2013

|
Tisk
|

„Když rodičům říkáme, že se tu jejich děti modlí hodinu a půl v kuse a nechtějí končit, velmi se diví,“ popisuje P. Roman Dvořák, hlavní vedoucí Entercampu.

Vydání: 2013/32 Navracení majetku provázejí komplikace, 6.8.2013, Autor: Tomáš Kutil

Celý organizační tým tohoto ojedinělého tábora, který se minulý týden konal v jihočeské Ktiši, se pokouší pomáhat mladým lidem, aby dokázali nalézt formu modlitby, která jim vyhovuje. „Entercamp je určen mladým lidem od 16 do 23 let. Loni jsme poprvé pořádali i variantu pro mládež od 13 do 15 let,“ popisuje P. Roman Dvořák a shrnuje, o co jde celému organizačnímu týmu především: „Snažíme se mladým lidem, kteří jsou ve věku, kdy se osamostatňují i ve víře, ukázat víru tak, aby ji mohli přijmout do svého života. Aby udělali alespoň krůček k Bohu.“

K tomu slouží celý program, kdy každý den má své unikátní téma. Letos šli účastníci ve stopách učedníků a prožívali s nimi jednotlivé evangelijní příběhy. Téma daného dne vždy otevře katecheze, poté o něm mluví mladí lidé ve skupinkách. Celý týden totiž prožívají v takzvaných kmenech – desetičlenných skupinách. Každý kmen má dva animátory, označované jako patroni, a jednoho kněze. „Je pro mě velkým povzbuzením, že je tady s námi jedenáct mladých kněží, z nichž čiší nadšení, a obdarovávají tak ostatní,“ oceňuje Anežka Matějů z pražského Spořilova.

Odpoledne program pokračuje volnějším tempem – hry, nejrůznější tematické workshopy a soutěže. Druhým stěžejním bodem dne jsou moderované večerní modlitby. „Snažíme se mladým lidem ukázat, že modlitba není jen vyhrnutí slov, ale že jde o spočinutí před Pánem,“ líčí P. Michal Němeček, jenž má večerní modlitby na starosti. Každý večer se tak spolu se svým týmem pokouší nabídnout mladým lidem i symbol, který jim pomůže soustředit se na to podstatné. „Nově jsme letos zařadili téma o prázdnotě – když Boha neslyšíme. Ten večer jsme odstranili velkou ikonu Krista, která byla u oltáře, a nechali jen prázdný rám. A byl to asi vůbec nejsilnější moment celého týdne,“ uvádí P. Němeček. Velkou roli hraje během večerních modliteb hudba. Tu zajišťuje několikačlenná kapela, jež na každý večer trénuje téměř celý předchozí den. Důležitá duchovní zastavení tak mnoho účastníků Entercampu prožívá právě během večerních modliteb. „Pomáhá mi atmosféra i to, že se kolem mě všichni modlí. Sice většinou potichu, přesto je vidět, že se soustředí plně na Krista,“ svěřuje se Jan Razima z Pelhřimova.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou