26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Diváci ČT nahlédnou do hospice

5. 12. 2017

|
Tisk
|

„Tak jako řeka Jordán byla posledním úsekem cesty, který zbýval Izraelcům po útěku z egyptského otroctví, tak i hospic Jordán chce doprovázet lidi na posledním úseku jejich cesty životem,“ vysvětluje ředitelka hospice Marie Sovadinová s tím, že v Táboře se nachází i stejnojmenná vodní nádrž – Jordán.

Vydání: 2017/49 Papež jako vyslanec míru a pokoje, 5.12.2017, Autor: Kateřina Šťastná



Přímý přenos letošního třetího adventního koncertu na ČT, který se bude konat 10. prosince v bazilice sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě, bude věnován Domácímu hospici Jordán v Táboře. Výtěžek pomůže mj. umírajícím lidem a jejich rodinám, aby mohli trávit poslední chvíle svého života pospolu.
Během krátké reportáže o činnosti hospice se kamerám podařilo vstoupit do soukromí jedné rodiny a přiblížit, jak hospicová péče vypadá a jak její zaměstnankyně pracují. Celý štáb, včetně patrona tohoto koncertu Václava Moravce, se tak mohl na dosah přiblížit situaci, kdy v rodině někdo blízký umírá. A jak podotýkají pracovnice hospice, pro přítomné to byl silný a pozitivní zážitek.
„Z možných patronů jsme si přáli právě Václava Moravce a moc nás potěšilo, že si i on vybral nás,“ říká ředitelka hospice, který v Táboře funguje už více než sedm let. Sama zažila, co péče o umírajícího doma znamená, když takto doprovodila svou tetu – v rodinném kruhu i s dětmi. O možnosti umírání doma se v té době u nás téměř nevědělo a mezi lidmi jsme byli tak trochu za exoty. To ještě paní Marie netušila, že časem v Táboře založí domácí hospic. Tehdy ovšem znatelně pocítila, že taková služba v jejich městě schází.
Téměř tisíc návštěv
Od počátečního téměř detektivního hledání prostorů a neuvěřitelných „souher náhod“ i zázraků dnes Domácí hospic Jordán čítá třiadvacet zaměstnanců, kapacitu šesti až osmi klientů denně, která se v příštím roce zvýší až na dvanáct, a připravují se na péči i o nevyléčitelně nemocné děti.
Loni tým táborského domácího hospice pečoval o 43 nevyléčitelně nemocných a jejich rodiny. Během 986 návštěv poskytl 21 mužům a 22 ženám 1 458 hodin péče. Náklady na příští rok se předpokládají na půl milionu korun měsíčně. Vedle péče o umírající, půjčovny kompenzačních pomůcek či dobročinného obchodu nabízí Jordán i terénní odlehčovací službu a poradenství. A tak je každodenní starostí – a někdy i noční můrou – pracovnic shánět finanční prostředky na chod hospice. Funguje v podstatě z prostředků měst a obcí v dojezdové vzdálenosti hospice, která je 25 km kolem Tábora, a také díky dárcům, kteří vnímají, že tato péče je velmi potřebná.
„Vedle dalších nadací, které hospic podporují, je velkým přispěvatelem projekt Spolu až do konce Nadačního fondu Avast,“ říká Marie Sovadinová a dodává, že peníze shánějí takřka ze dne na den. Mít peníze na dva měsíce provozu dopředu považují téměř za luxus. Ředitelka vypráví, jak jednou neměli 140 tisíc na platy zaměstnanců. Najednou se však objevil dárce, který jim ze dne na den daroval sto tisíc korun, aniž by měl ponětí o jejich akutní nouzi.
Účast na Adventních koncertech je tak pro hospic Jordán šancí, jak zmírnit svou existenční tíseň a zvýšit povědomí veřejnosti o tom, jak lze důstojně doprovázet umírající, tedy o paliativní medicíně a domácí hospicové péči. Na koncertě budou účinkovat mj. Bratři Ebenové, Helena Vondráčková, Schola Gregoriana Pragensis a další.
Sbírka České televize Adventní koncerty funguje už sedmadvacet let. Za dobu svého fungování podpořila dohromady jedenáct hospiců.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou