26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Daň z náhrad znovu ve hře

14. 11. 2017

|
Tisk
|

Církevní restituce. Až do minulého týdne uzavřené téma se znovu stává součástí politického boje při povolebním vyjednávání o nové vládě.

Vydání: 2017/46 Notre-Dame uctila padlé, 14.11.2017


SPD Tomia Okamury a komunisté navrhují zdanění nevyplacených náhrad a hnutí ANO s nimi souhlasí. Tento záměr se tak stává jedním ze stavebních kamenů možné podpory vlády Andreje Babiše, respektive menšinové vlády hnutí ANO výměnou za zdanění peněz pro církve. „Ukazuje se, že křesťanští voliči, kteří v SPD viděli lepší alternativu za KDU-ČSL nebo jinou stranu, se velmi spletli,“ komentuje návrh končící poslankyně Nina Nováková (TOP 09). Jan Birke z ČSSD hovoří rovnou o „ďábelské koalici“.
„Je to pro církve příjem, tak má být zdaněn,“ řekl Andrej Babiš deníku Právo. „Náhrada za ukradený majetek není příjem. Nemůže být proto daněna. Byla by to jen další krádež a křivda,“ reagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Mariana Jurečky z KDU-ČSL jde o populistický návrh a posílení příjmů státního rozpočtu je možné mnoha jinými způsoby. „Andrej Babiš by mohl začít sám u sebe a doplatit daň ze svých vlastních dluhopisů,“ připojuje Jurečka.
Zdanění restitucí bude podle právníků zřejmě těžko prosaditelné. Stát totiž uzavřel s církvemi dohodu, kterou by toto zdanění porušilo. A i po schválení případného zákona by pravděpodobně zasáhl Ústavní soud. „Pokud žijeme v právním státě, tak takový zákon projít nemůže. Neumím si ani představit jeho znění, aby obstál. Zákon se nemůže vztahovat pouze na jednu věc, musí mít širší platnost,“ vysvětluje politolog Stanislav Balík s tím, že toto téma ale může zatěžovat veřejný prostor i další čtyři roky. „A vidím ještě jeden problém – Andrej Babiš se tímto krokem hlásí k něčemu, co hnutí ANO nemělo ani náznakem v politickém programu,“ upozorňuje politolog.
„Věříme v to, že dohody se mají dodržovat. Uvedené snahy nemají opodstatnění a postrádají logiku,“ reagoval na návrhy o zdanění generální sekretář České biskupské konference P. Stanislav Přibyl.
Zákon o církevních restitucích vstoupil v platnost začátkem roku 2013 a počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny už od roku 2013.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou