26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev zřídí fondy

27. 11. 2013

|
Tisk
|

Zajistit církev pro budoucnost bude hlavním úkolem investičního fondu, s jehož zřízením počítají strategické plány jednotlivých diecézí.

Vydání: 2013/48 Církev zřídí fondy, 27.11.2013, Autor: Jiří Prinz

Ty by měly odpovědět na otázku, jak dlouhodobě naložit s majetkem, který církev obdrží v rámci majetkového narovnání se státem. „Tyto strategické plány budou mezi sebou jednotlivé diecéze sdílet, a to jednak kvůli vzájemné kontrole hospodaření a jednak pro inspiraci,“ říká generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub. Podle jeho slov bude mít tuto pravomoc biskup, generální vikář a ekonom každé diecéze. Nejdůležitější věcí, s níž strategické plány našich diecézí počítají, je záměr zřídit v prvních měsících příštího roku investiční fond: do něho by jednotlivé diecéze vkládaly své finační prostředky a z jeho výnosů by pak plnily své poslání. „Vše je založeno na principu dobrovolnosti. Záleží tedy na každé jednotlivé diecézi, jak velkou částku do fondu vloží,“ dodává Mons. Tomáš Holub.

Vedle investičního fondu počítají biskupové se zřízením rezervního fondu, v němž by se ukládaly prostředky pro případ mimořádných výdajů, a solidárního fondu, který by přerozděloval finance od bohatších diecézí směrem k těm chudším.

Stávající podoba narovnání však stále vadí ČSSD. Ta minulý týden jmenovala místopředsedkyni strany Alenu Gajdůškovou jako hlavní vyjednavačku do pracovní skupiny, jejímž cílem je dosáhnout změn ve stávající podobě majetkového narovnání. Své dva experty vyšle do vyjednávání s církvemi i ANO. To chce podle svého předsedy Andreje Babiše usilovatat hlavně o změnu inflační doložky u částky 59 miliard, kterou mají církve obdržet.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou