26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Charitní sestry v ohrožení

9. 4. 2019

|
Tisk
|

Kvůli regulacím pojišťoven přišly charitní zdravotní sestry za poslední dva roky o 30 milionů korun. Zatímco jiným sestrám se přidávalo, jim peníze naopak ubyly.

Vydání: 2019/15 Slavíme Květnou neděli, 9.4.2019


 
Financování jejich služeb je podle Charity v těchto podmínkách neudržitelné, proto jsou sestry už od srpna ve stávkové pohotovosti. Minulý týden znovu jednaly s pojišťovnami.
Charitní zdravotní sestry působí v celé republice – je jich 836. Ročně se v domácí péči postarají o více než 37 tisíc lidí. Pokud by se všichni tito lidé měli přesunout do lůžkových zařízení, zdravotnictví by to velmi zatížilo, varuje Charita. Nejenže by kapacita nestačila, ale péče by byla mnohem dražší. Průměrné denní náklady na pacienta v domácí péči jsou totiž 210 korun, v nemocnici je to 1 800 korun. „Bojíme se o zemi, v níž hrozí domácí zdravotní péči opět zánik,“ uvádí Charita ve svém prohlášení.
Chceme systémovou změnu
Spor je o hodnotu bodu, podle kterého se vypočítává, kolik peněz sestry za jednotlivé úkony dostanou. Přestože se za posledních 11 let téměř vše zdražilo, cena jednoho bodu se naopak snížila – z 1,11 na dnešních 1,05 Kč. „Ve čtvrtek jsme jednali se zástupci pojišťoven. Navrhli hodnotu bodu nepatrně navýšit, ale zachovávají regulační mechanismy, s nimiž máme zásadní problém. Znevýhodňují totiž ty poskytovatele domácí zdravotní péče, kteří se starají o těžce nemocné, přitom právě oni by měli být hlavními uživateli této formy péče,“ popsala pro KT Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity.
Jde o stabilizaci situace i do budoucna. „Nechceme jednorázové výjimky, ale systémovou změnu. Na dalším jednání ji budeme dále prosazovat. Zástupci pojišťoven projevili při jednání vstřícnost a snahu představené parametry změkčit, nicméně dokud nemáme písemné záruky, naše stávková pohotovost pokračuje,“ doplnila Kučerová. Pro zdravotní pojišťovny jde podle ní o směšné částky – domácí zdravotní péče činí necelé jedno procento výdajů zdravotního pojištění. Pro Charitní domácí péči je to ale otázka bytí a nebytí.
Minulý týden si sestry připnuly červenou mašli, aby svůj protest zviditelnily. Charita zároveň vytvořila rámeček na profilovou fotografii na Facebooku – a kdo ji chce podpořit, může si virtuální červenou mašli připnout i tam. Mašli si připnuly i sestry v českobudějovické diecézi – nejen v krajském městě, ale i ve Vimperku, Písku či Horažďovicích. „Při navyšování platů zdravotních sester se v uplynulých letech zcela zapomnělo na sestry pracující v domácí péči, kterých se žádné navyšování netýká. Přitom pro výkon své práce musejí splňovat kvalifikační požadavky všeobecné sestry, stejně jako v nemocnicích,“ vysvětlila Dana Vejšická, ředitelka Oblastní charity Písek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou