26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bude číhošťský mučedník blahoslaven?

1. 5. 2013

|
Tisk
|

„Nic nebrání tomu, aby mohl být zahájen proces blahořečení P. Josefa Toufara,“ potvrdili minulý týden biskupové na svém společném zasedání. Proces beatifikace číhošťského mučedníka tudíž může začít na diecézní úrovni.

Vydání: 2013/18 Bude číhošťský mučedník blahoslaven?, 1.5.2013, Autor: Tomáš Kutil

Kniha o P. Toufarovi Jako bychom dnes zemřít měli od Miloše Doležala se loni stala Knihou roku jak v anketě Lidových novin, tak v anketě Dobrá kniha Katolického týdeníku. Příběh kněze umučeného StB se tím dostal k mnoha lidem, kteří o něm slyšeli vůbec poprvé. Biskupové se nyní rozhodli dodat jeho životnímu příběhu ještě větší váhu, a tak se v královéhradecké diecézi rozběhne proces zkoumání, zda by se měl P. Josef Toufar zařadit mezi blahoslavené.

Tímto rozhodnutím biskupů podle kardinála Dominika Duky skončilo období příprav a diskusí. „Dozrál čas, aby právě v této přelomové době církev promluvila hlasem těch, kteří vydali svědectví evangeliu jak v době komunismu, tak v době nacismu. Věřím, že do konce roku bude zahájen také proces beatifikace P. Josefa Štemberky (lidického faráře – pozn. red.),“ prozradil KT kardinál Duka.

„V místě svého působení i za jeho hranicemi je P. Toufar široce uctíván. A protože je úcta k němu takto trvalá a mimořádná i více než 60 let po jeho smrti, jako biskup diecéze, kde působil, cítím povinnost jeho případ prozkoumat,“ potvrzuje biskup Jan Vokál. Nyní je na cestě žádost do Říma a hledá se člověk, který bude mít celý proces na starosti – jeho postulátor.

Na P. Toufarovi si biskup Vokál váží především toho, jak hrdinsky snášel své mučení. „Nechal se raději ubít k smrti, než by křivě svědčil proti církvi a svým spolubratrům. Podle pamětníků a pramenů to byl neobyčejně ryzí člověk a kněz s velkým nadáním pro pastoraci. Obě farnosti, kde působil, nesmírně oživil a pozvedl. Přitom byl velmi pokorný a mírný,“ říká o možném novém blahoslaveném královéhradecký biskup.

O zahájení procesu blahořečení něco tušil i člověk, který toho o P. Toufarovi ví v současnosti asi nejvíce – novinář Miloš Doležal, který před vydáním zmíněné knihy dvacet let objížděl pamětníky, nahrával a zpracovával jejich svědectví. Podle kuloárních informací právě Doležalova kniha a „vlna“ zájmu o Toufara, kterou vyvolala, urychlila zahájení procesu blahořečení. „Doufal jsem v to, podobně jako mnozí žijící žáci a farníci P. Josefa Toufara, kteří ho už dávno ctí jako mučedníka pro Krista, a také jako další věřící i lidé stojící mimo církev, kteří si oběti 
P. Toufara nesmírně váží a jsou jím osloveni,“ potvrdil pro KT Miloš Doležal.

Sám už byl také předběžně osloven královéhradeckým biskupstvím a vyjádřil ochotu na procesu blahořečení spolupracovat. Tím ale jeho aktivity nekončí. „S nadsázkou a úsměvem říkám, že jsem sekretářem a tiskovým mluvčím P. Toufara. Objíždím s herečkou Janou Frankovou a hudebníkem Vladimírem Herákem města a farnosti, které nás zvou, s inscenovaným pořadem o P. Toufarovi. Chtěl bych také dotáhnout s Českou televizí projekt filmového zpracování Toufarova životního příběhu. A v červnu vyjde knížka fotografa Aleše Formánka, který dokumentárně mapoval naši podzimní toufarovskou pouť do Zahrádky, setkání bývalých farníků Josefa Toufara i strhující vystoupení kardinála Duky,“ popisuje své další plány Miloš Doležal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou