26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bojujme proti násilí!

29. 10. 2014

|
Tisk
|

„Jsou to zvěrstva, která do 21. století nepatří. Musíme se proti nim postavit,“ zaznělo minulý čtvrtek na Václavském náměstí v Praze. Shromáždění zde podpořilo pronásledované křesťany.

Vydání: 2014/44 Na Dušičky se připravují kněží i řidiči, 29.10.2014, Autor: Tomáš Kutil

Skromný hlouček několika desítek lidí se během chvíle rozrostl na stovky. Akci uspořádala KDU-ČSL, jíž není lhostejná situace křesťanů v Iráku a Sýrii – tam, kde operuje islamistická armáda ISIL. „Nebude to veselý happening a omlouváme se, že vám musíme ukázat tak strašné obrázky. Pokud máte s sebou děti, raději jim zakryjte oči,“ řekla v úvodu Alexandra Alvarová, moderátorka setkání. Na velkoplošné obrazovce se hned nato objevily autentické snímky dokumentující řádění islamistů a citlivější lidé se rychle začali dívat jinam. Šlo totiž o záběry bez jakékoli cenzury: masové popravy, uřezané hlavy a části zkrvavených lidských těl.
„Není to tak dávno, co se i zde děla zvěrstva,“ uvedl s narážkou na nacismus a komunismus místopředseda vlády Pavel Bělobrádek a dodal, že nám nemůže být jedno, co se na Blízkém východě děje. „Lhostejno, zda jde o křesťany, jezídy nebo muslimy. Jsou to lidé a těm se hlavy řezat nesmějí,“ zdůraznil Pavel Bělobrádek. Jako první pak podepsal mezinárodní výzvu Demand For Action, která apeluje na vrcholné politiky, aby začali jednat. Další podpisy rychle přibývaly. Ministr kultury Daniel Herman připomněl hodnoty sv. Václava i Václava Havla a upozornil, že je za ně třeba bojovat. „I malý David zvítězil nad Goliášem díky tomu, že bojoval za to, čemu věřil,“ doplnil ministr. Za podporu vražděných křesťanů poděkoval přítomným i generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub. „Podobnému útlaku jako dnes křesťané v Iráku čelil kdysi sv. Augustin. Když přemýšlel, jak se zachovat, došel k tomu, že křesťan sice má právo nastavit druhou tvář, jak ho vybízí evangelium, ale nemá právo nastavit tvář druhého,“ vysvětlil Tomáš Holub. Pokud se proti násilí neozveme, jednáme proti křesťanské lásce. „Připojte se způsobem, který je vám vlastní – modlitbou nebo například apelem na politiky, o který se při svém rozhodování budou moci opřít,“ uzavřel Mons. Holub.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou