26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové podpořili kurzy Alfa

2. 5. 2017

|
Tisk
|

„Podporujeme činnost kanceláře kurzů Alfa a děkujeme všem, kteří se zapojují do organizace této velmi dobré iniciativy. Dáváte příležitost prozkoumat smysl života, podáváte ruku a svědčíte o živém Kristu mezi námi,“ říká generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

Vydání: 2017/18 Papež míru navštívil Egypt, 2.5.2017, Autor: Tomáš Kutil



Tlumočí tak podporu, kterou biskupové na svém plenárním zasedání vyslovili kurzům Alfa. Tyto kurzy se skládají z několika setkání a jsou určeny především hledajícím. Součástí každého je večeře, přednáška i diskuse.
„Biskupy jsme oslovili s prosbou o podporu. Přestože tyto kurzy vzešly z protestantského prostředí, zhruba třetina se jich už koná na katolické půdě. Každý rok běží v Česku zhruba 200 kurzů,“ popisuje Miloš Poborský, vedoucí České kanceláře kurzů Alfa.
Čím jsou tyto kurzy unikátní? Především tím, že základním vztahem je zde vztah host–hostitel, a ne žák–učitel. „Účastníci kurzů jsou často odborníci ve svých oborech, jakmile by je někdo začal školit a poučovat, tak znovu už nepřijdou. Potřebují o svých otázkách a námitkách vůči církvi diskutovat,“ vysvětluje Poborský. A nabízí příměr s lokomotivou, kdy mnohatunový kolos drží na místě jen malá brzda. „Stejné to bývá s námitkami vůči církvi. Pokud se na ně podaří vhodně odpovědět, často to u dotyčných velmi rychle nastartuje duchovní život. Alfa tuhle ambici má,“ dodává Miloš Poborský.
Kurzy jsou podle něj vhodné i pro oživení komunitního života farnosti, ale jejich hlavní cíl je oslovovat hledající a nevěřící. K uspořádání kurzů jsou k dispozici podrobné informace na webu kurzyalfa.cz, pomohou i koordinátoři. Pro prostředí katolické církve jsou to především manželé Hronovi. „Užitečné je také nejdřív absolvovat nějaký kurz a až poté se pustit do jeho organizace. Na webu máme i mapu právě probíhajících kurzů,“ upřesňuje Poborský.
Kurzů Alfa se zúčastnilo už přes 29 milionů lidí ve 169 zemích a byly přeloženy do 112 jazyků světa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou