26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskup Malý získal cenu židovského spisovatele

14. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/11 Kardinál Duka poodkrývá lidické tajemství, 14.3.2012, Autor: Jiří Prinz

Významného osobního ocenění dosáhl minulý čtvrtek pražský světící biskup Václav Malý. Za své celoživotní pevné morální postoje se stal historicky prvním držitelem nové Ceny Arnošta Lustiga, kterou se na počest loni zesnulého spisovatele rozhodla udělovat Česko-izraelská smíšená obchodní komora.

„Vážím si toho, že ve výboru, který rozhodoval o udělení této ceny, jsou lidé různých světonázorů, a přesto se rozhodli dát cenu nepatrnému katolickému duchovnímu,“ reagoval na rozhodnutí komise biskup Václav Malý. V patnáctičlenném výboru, který jednomyslně hlasoval pro biskupa Malého, seděli mimo jiné operní pěvkyně Soňa Červená, novinář Jefim Fištejn, kardiolog Jan Pirk či socioložka Jiřina Šiklová. Předsedou komise, která vybírala z deseti předních osobností českého veřejného života, byl bývalý předseda vlády Jan Fišer. Ten připomněl, že Cena Arnošta Lustiga není cenou uměleckou, nýbrž oceněním hodnot, které židovský spisovatel ztělesňoval. Na adresu Václava Malého pak expremiér poznamenal: „Arnošt Lustig a Václav Malý nám svým životem ukázali, že naše skutky nelze odbýt slovy ,taková byla doba‘, protože žádná doba není tak zlá, aby z ní zmizela lidskost. Jsem si jist, že cena bude ve správných rukách.“ V podobném duchu hovořil i stávající předseda vlády Petr Nečas, který Václavu Malému cenu předával: „Cena Arnošta Lustiga přichází v době, kdy společnost bolestně pociťuje nedostatek etických hodnot,“ uvedl premiér a dodal, že právě udělení takovéto ceny je příležitostí, jak hodnoty statečnosti, spravedlnosti a lidskosti znovu do společnosti vnášet. K udělení ceny poblahopřál biskupu Malému i kardinál Dominik Duka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou