26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ani déšť poutníky nezastavil

1. 10. 2019

|
Tisk
|

Bohoslužbou pod širým nebem vyvrcholila Národní svatováclavská pouť do Staré Boleslavi. Spolu s českými a moravskými biskupy ji letos poprvé celebroval i apoštolský nuncius v ČR Charles Balvo.

Vydání: 2019/40 Ani déšť poutníky nezastavil, 1.10.2019, Autor: Jiří Prinz


Prší. Za deset let od zdejší návštěvy papeže Benedikta XVI. je to poprvé, co lidé musejí vytahovat deštníky. Mariánské náměstí je jimi poseto, přesto je plné jako jindy – poutníků jsou tisíce. Je tu i režisér Jiří Strach, který při mši svaté čte z knihy Moudrosti. Ve svém kázání na toto čtení navazuje hlavní celebrant, apoštolský nuncius Charles Balvo. Ač Američan z Brooklynu, bohoslužbu vede v češtině. „Svatý Václav ctil moudrost a vládl podle morálních hodnot, které se opíraly o jeho víru v Ježíše Krista, a stal se tak opravdovým příkladem toho, co je míněno výrazem dobrá vláda,“ říká nuncius. Připomíná, jak v letošním poselství ke Světovému dni míru papež František popsal hodnoty dobré vlády: respekt ke svobodě, k důstojnosti lidské osoby a spravedlnost. „Tím, že svatý Václav šel ve šlépějích svého Pána a Spasitele, musel čelit odporu přicházejícímu z různých stran – a jako věrný učedník vzal na sebe svůj kříž a ztratil svůj život, čímž dosvědčil svou víru. V té chvíli se mohlo zdát, že on, podobně jako Kristus, utrpěl těžkou porážku. Stejně jako v Kristově případě byla však jeho mučednická smrt proměněna ve vítězství života a do dnešních dnů se uchovává jeho památka jakožto patrona českých zemí,“ uzavírá svou řeč nuncius.
Cena pro kameramana
K závěru slavnosti je na pódium pozván dvaaosmdesátiletý kameraman Jiří Lebeda. Kardinál Dominik Duka mu předává medaili sv. Vojtěcha za jeho dlouholetou práci pro náboženské vysílání České televize. Jako hlavní kameraman ČT zprostředkoval divákům mj. i všechny ročníky Národní svatováclavské pouti, včetně té před deseti lety, kdy do Staré Boleslavi zavítal papež Benedikt XVI. „Když jste věřící a chodíte do kostela, pak je pro vás poctou, že tomu tématu můžete věnovat svůj profesní čas. Je to, jako byste fandili Slávii nebo Spartě a svou prací jim přitom mohli pomáhat,“ říká kameraman Jiří Lebeda.
Dobrou zprávu sděluje poutníkům i generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl. Týká se zdejšího mariánského chrámu, který poslední dva roky prochází rekonstrukcí. „Bude znovu otevřen 1. ledna 2020 v nula hodin, nula minut a jednu sekundu,“ oznamuje publiku.
Náměstím se rozléhá Svatováclavský chorál – a to už nad Starou Boleslaví svítí slunce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou