26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobře, že jsem tam byl

19. 8. 2014

|
Tisk
|

Povzbudit české krajany do Rumunska se minulý týden vydal plzeňský biskup František Radkovský.

Vydání: 2014/34 Papež přijel. Korea na kolenou, 19.8.2014, Autor: Jiří Prinz

„Po návštěvě Temešváru, kde jsem se setkal s místním biskupem, jsem vyrazil na pouť k Panně Marii Čiklavské, kde se konala tradiční pouť českých katolíků,“ popisuje svůj pobyt v Rumunsku, završený těsně před uzávěrkou KT, plzeňský biskup František Radkovský. „Lidé sem přicházeli pěšky ve vysokém počtu, atmosféra byla moc pěkná. Přenocovali jsme a vydali se odtud do Gerníku, kde jsem se zúčastnil otevření Českého domu. Jde o jakési muzeum české menšiny žijící v Rumunsku,“ přibližuje plzeňský biskup.
Pro samotnou komunitu českých krajanů, jichž dnes v Rumunsku žije okolo dvou a půl tisíce, znamenala návštěva českého biskupa velikou událost. „Návštěva českého biskupa je pro nás něčím mimořádným. Náš zdejší biskup k nám nikdy nemůže promluvit v češtině,“ dělí se o svou radost P. Václav Mašek, jenž má českou komunitu žijící v Rumunsku na starosti. Sám hovoří perfektní češtinou a udržovat český jazyk v krajanské komunitě považuje za svůj veliký úkol. „Kostel je tím místem, kde se dnes v Rumunsku udržuje česká kultura. Bohužel ale naše řady řídnou,“ říká kněz, který si podle vlastních slov udržuje svou češtinu pravidelnou četbou. 
V kostele se udržuje česká kultura.
Program biskupa Františka Radkovského pokračoval návštěvou obce nazvané Svatá Helena, kde se nachází mj. dům České katolické charity. „Našim krajanům zde poskytuje služby i český stomatolog,“ připomíná plzeňský biskup, jenž svůj pobyt v Rumunsku zakončil v obci Eibenthál. „Byla to hezká pouť. Je důležité, že jsem tam byl, protože to povzbudí naše krajany,“ hodnotí svou cestu biskup František Radkovský. A krajané? Ti si návštěvu biskupa, který k nim hovořil česky, nemohou vynachválit. „Pro nás krajany byla návštěva pana biskupa velikým povzbuzením. Dotkl se našich srdcí. Nezapomeneme na něho,“ ujišťuje P. Václav Mašek.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou