26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dezinformace jsou hřích

19. 12. 2017

|
Tisk
|

Dnešní doba je roztěkaná, lidé žijí ve shonu, hledají jednoduché slogany a snadno se nechají manipulovat. Avšak vydávat dezinformace je hřích – sdělil papež František italským křesťanským novinářům. „Vy máte jeden z nejdůležitějších úkolů: podávat informace co možná nejbližší skutečnosti,“ upozornil.

Vydání: 2017/51-52 Vstoupit do těsné betlémské jeskyně, 19.12.2017, Autor: Lukáš Nosek

„Váš svobodný a zodpovědný hlas je zásadní pro růst jakékoli společnosti, která se chce nazývat demokratickou,“ zdůraznil papež František představitelům křesťanských a menších lokálních médií. Mluvil o jejich poslání „informovat správně a nabízet taková podání faktů, která co možná nejvíce odpovídají realitě“.
Setkání organizoval Svaz italských periodik (USPI) a Italská federace katolických týdeníků (FISC). První organizace sdružuje tři tisíce tištěných, rozhlasových, televizních a digitálních médií a druhá zase 193 týdenních, národních nebo diecézních katolických periodik.
„V naší době je naléhavě zapotřebí věrohodných informací a ověřených údajů a zpráv, které se nesnaží ohromit a rozrušit, nýbrž mají v úmyslu posilovat ve čtenářích kritické myšlení, aby si mohli klást náležité otázky a dobrat se odůvodněných závěrů,“ shrnul papež František. Novináři by podle něj měli nabízet „kritéria usuzování a takové informace, které bude veřejné mínění umět chápat a rozlišovat, a nikoli takové, které ho budou omračovat a dezorientovat“.
Podobně papež vybídl, aby se sdělovací prostředky snažily předávat informace jasně, klidně, úplně, bez velkých slov a gest a „mírumilovným jazykem“ a rovněž takovými slovy, „jež nepodléhají inflaci mluvy tvořené narážkami, okřikováním a dvojznačností“. Jeho promluvu přineslo tiskové oddělení Svatého stolce.
Papež také vyzdvihl výhody malých a středních médií, která neoslovují masy. „Díky svému zaměření mají k dispozici zdravé vazby umožňující produkovat méně masovou informaci, která méně podléhá prchavým a vtíravým módním tlakům,“ zdůraznil Svatý otec a ocenil, že právě tato média jsou mnohem více zakořeněna v konkrétním území, často se opírají o osobní vztahy a vlastní zkušenosti. „Geneticky se totiž pojí k určitému území, jsou bližší každodennímu životu společenství a jsou zakotvena v podstatě a konkrétnosti faktů,“ uvedl František.
V promluvě se papež pokusil pojmenovat i novinářské hříchy – dezinformace, pomluvy a nactiutrhání. A nebál se je nazvat těžkými hříchy. „Dejte pozor, abyste neupadli do tří ,hříchů komunikace‘: dezinformace (tím, že se řekne jenom část pravdy), pomluvy (která je senzacechtivá) a nactiutrhání (jež hledá to, co je překonané a staré, a vytahuje to na denní světlo).“ A zdůraznil: „To jsou velice těžké hříchy, které zraňují srdce novináře a poškozují lidi.“
Závěrem Svatý otec vybídnul celou společnost k podpoře menších a křesťanských médií, která jsou nezastupitelná. „Ochraňují opravdový pluralismus a dávají hlas bohatství různých místních společenství a jejich území.“



Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou