23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev v roce 2002 v České republice

29. 1. 2005

|
Tisk
|

LEDEN

29.1.2005

Církev v roce 2002 v České republice

1. 1. Novým ředitelem českého vysílání Vatikánského rozhlasu byl jmenován jezuitský kněz P. Jiří Sýkora (1961), který nahradil P. Josefa Koláčka, jenž tuto funkci vykonával více než třicet let.

3. 1. Apoštolský nuncius v České republice Erwin Josef Ender poprvé navštívil Arcibiskupský kněžský seminář v Praze.

4. 1. Ve věku 94 let zemřel v Přepychách u Opočna nejstarší český salesiánský kněz P. Josef Zerzán.

11. 1. Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk spolu se svým pomocným biskupem Václavem Malým navštívil Temelín, aby se na místě seznámil s provozem i problémy této jaderné elektrárny.

21. 1. Součástí studijního dne České biskupské konference a Ekumenické rady církví ČR, který se pod názvem Přínos církví k hodnotové orientaci konal v Praze, byla i večerní ekumenická bohoslužba, které předsedal kardinál Miloslav Vlk a při níž pronesl kázání patriarcha Církve československé husitské Jan Schwarz.

22. a 23. 1. V Praze se konalo 44. plenární zasedání České biskupské konference, které mj. schválilo k 1. 2. 2002 jmenování nového šéfredaktora Katolického týdeníku Antonína Randu (1972).

25. 1. Nový velmistr Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou P. Jiří Kopejsko OCr (1939), kterého jmenovala jako 47. velmistra řádu vatikánská Kongregace pro kněžstvo v listopadu 2001 na dobu 6 let, přijal v Praze opatskou benedikci z rukou kardinála Miloslava Vlka.

29. 1. U příležitosti 25. výročí vzniku Charty 77 navštívil Senát Parlamentu ČR kardinál Miloslav Vlk.

ÚNOR

1. 2. V Olomouci byl zvolen novým českým provinciálem řádu dominikánů P. Alvarez Kodeda (1961), který vystřídal ve funkci P. Damiána Němce, jenž stál v čele české provincie Řádu bratří kazatelů od ledna 1998.

6. 2. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner veřejně odmítl obvinění z podvodu při převodu kroměřížských vinných sklepů na jiného majitele.

15. 2. Ve věku 81 let zemřel na Velehradě, kde žil na odpočinku, jezuitský kněz dr. Jiří Novotný, katolický biblista, vědec a polyglot.

18.- 20. 2. Se značným zájmem se setkala teologická konference o Eucharistii, která se konala v Hradci Králové a jíž se zúčastnilo přes 150 zájemců z celé České republiky.

19. 2. Papež Jan Pavel II. jmenoval novým pražským pomocným biskupem salesiánského kněze P. Karla Herbsta (1943).

20. 2. Ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz posvětil novou kapli ve věznici v Ostravě-Heřmanicích.

23. 2. Nový kostel sv. Jana Boska posvětil v Havířově-Šumbarku ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz.

BŘEZEN

4.-7. 3. Na Svaté Hoře u Příbrami se konala provinciální kapitula redemptoristů, která zvolila novým provinciálem pražské provincie kongregace redemptoristů pro Českou republiku P. Stanislava Přibyla (1971), faráře na Svaté Hoře.

11.-13.3. Za účasti biskupů moravské církevní provincie se konalo na Velehradě setkání kněží a jáhnů moravských diecézí, jehož námětem byla Farnost a katecheze dospělých.

15. 3. Ve věku 85 let zemřel v Praze JUDr. Josef Kupka, který byl v letech 1962 až 1982 pražským biskupem Církve československé husitské.

21. 3. V Novém Dvoře na Karlovarsku položil za účasti plzeňského biskupa Františka Radkovského základní kámen nového kláštera trapistů v České republice francouzský opat Patrick Olive z kláštera ze Sept-Fons.

22. 3. Ve věku 87 let zemřel v Praze Josef Bláha, dlouholetý spolupracovník pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška.

od rakouského sdružení pro křesťanskou společenskou politiku a sport - Reichsbund.

16. 11. Novou kapli sv. Josefa v Bystřici pod Lopeníkem posvětil olomoucký pomocný biskup Josef Hrdlička.

25. 11. V Praze se sešly ke společnému jednání Ekumenické rady církví ČR a SR.

27. 11. Ústavní soud České republiky zrušil na návrh skupiny senátorů některá ustanovení zákona č. 3/2002 Sb. o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností.

28. 11. Nový hospic na Svatém Kopečku u Olomouce slavnostně otevřel olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

29. a 30. 11. se konala v Praze 8. konference o mládeži, pořádaná Sekcí pro mládež ČBK, na níž se setkali zástupci diecézních center pro mládež, diecézních center života mládeže, řeholí, hnutí a komunit i některých občanských sdružení. Konference se zúčastnili biskupové Jiří Paďour a Karel Herbst.

PROSINEC

1. 12. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle jmenoval P. Josefa Zouhara, děkana v Hodoníně, novým prezidentem Diecézní charity Brno.

4. 12. V Náchodě byl za účasti královéhradeckého biskupa Dominika Duky slavnostně otevřen Dům na půli cesty, jenž má pomáhat mladým dospělým lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci bez rodinného zázemí nebo po odchodu ze zařízení ústavní péče.

5. 12. V brněnské katedrále sv. Petra a Pavla se konala bohoslužba, celebrovaná biskupem Vojtěchem Cikrlem ke 225. výročí založení biskupství v Brně.

7. 12. V Brně na Petrově se uskutečnilo setkání trvalých jáhnů a kandidátů stálého jáhenství z brněnské diecéze s biskupem Vojtěchem Cikrlem.

9. 12. U příležitosti slavnosti Neposkvrněného početí Panny Marie se konal v Brně 'Průvod světla', jenž měl symbolicky připomenout Pannu Marii jako první světlo, které se rozzářilo před příchodem Ježíše Krista.

V dubnu přijal biskupské svěcení v pražské katedrále salesián Karel Herbst.

Snímek Jaroslav Hodík

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou