16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev ke zdravotníkům: Služte životu

14. 2. 2017

|
Tisk
|

Světový den nemocných 11. února, který věřící letos prožili již po pětadvacáté, přitáhl pozornost církve k otázkám a dilematům zdravotní péče. Po dvaceti letech vyšla v těchto dnech i novela Charty zdravotnických pracovníků.

Vydání: 2017/7 Papežův diplomat v Česku, 14.2.2017, Autor: Alena Scheinostová



Nová charta má „nabídnout co nejjasnější kritéria pro etické problémy, jimž se musí čelit ve světě zdravotnictví, a to v harmonii s učením Krista a církve,“ jak se vyjádřil jeden z autorů dokumentu profesor bioetiky Antonio Gioacchino Spagnolo na tiskové konferenci ve Vatikánu.
Aktualizovaný dokument pro věřící různých profesí zapojených do služby nemocným připravila Papežská rada pro pastoraci zdravotníků (od letošního roku součást Dikasteria pro službu integrálnímu lidskému rozvoji). Od vydání první obdobné charty totiž uplynulo již dvacet tři roků, které přinesly v oblasti zdravotnictví řadu nových poznatků a etických otázek i vyjádření reprezentantů církve.
Péče musí být morální
Nový dokument, dostupný zatím pouze v italštině, rozšiřuje zřetel kromě lékařů a zdravotních sester rovněž na biology, lékárníky či zákonodárce. Člení se do tří oddílů: o počátku lidského života, o možnostech léčby a o umírání. Věnuje se kupříkladu novým technikám vzniku života v laboratoři, jako je klonování, jež označuje za morálně nepřípustné, nebo odlišuje morálně přijatelná a nepřijatelná prenatální vyšetření. Stejně jako eutanazii odmítá text dokumentu také zbytečnou léčbu za každou cenu a pojednává též o otázkách přirozeného umírání, včetně problémů výživy umírajícího nebo podávání sedativ. Pracovníky ve zdravotnictví a jejich sdružení charta vyzývá, aby se zasadili za uznání práva na zdravotní péči pro všechny.
Obchod s orgány je zločinem proti lidskosti
Ve dnech 7. a 8. února pak hostila Papežská akademie věd ve Vatikánu mezinárodní summit takřka osmi desítek vědců a dalších odborníků, kteří debatovali o možnostech boje proti obchodu s lidskými orgány. „Bezskrupulózní překupníci a pracovníci ve zdravotnictví umožňují obchod s orgány a pohrdají tak důstojností lidí,“ uvedli účastníci v prohlášení, které obsahuje jedenáct doporučení, jak tyto praktiky vymýtit.
Jak shrnul web Církev.cz, nemajetné lidi v chudých zemích, jako jsou Mexiko či státy Latinské Ameriky nebo Asie, vede bída k prodeji vlastních orgánů. Jejich příjemci jsou pak obyvatelé bohatých zemí v Evropě, USA, Kanadě či v zemích Perského zálivu. Někdy jde i o orgány odebrané tzv. „dárcům“ násilím nebo o části těl popravených vězňů. „Všechny národy a kultury nechť uznají obchod s orgány jako zločin, který má být postižitelný na národní i mezinárodní úrovni,“ vyzývá prohlášení. Zároveň pobízí státy k vytvoření zákonného rámce, který by umožňoval etické a spravedlivé dárcovství orgánů k nezbytným transplantacím.
Proti „kultuře odpisu“
Být především služebníky života – to je smyslem práce zdravotnických profesionálů i dobrovolníků ve zdravotnictví, jak podle Vatikánského rozhlasu připomněl papež František při setkání o pastoraci ve zdravotnictví, které v uplynulých dnech zorganizovala v Římě Komise pro charitu a zdravotnictví Italské biskupské konference. Sloužit životu a vzdorovat tak „kultuře odpisu“ ovšem podle něj neznamená jen samotnou zdravotní péči. František ke zdravotníkům důrazně promluvil i o potřebě „blízkosti“ a „duchovní pozornosti“.
Příští směr, kterým by se měla ubírat křesťanská péče o nemocné, shodně načrtl už arcibiskup Zygmunt Zimowski, spoluautor nové charty a někdejší předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků (zemřel v r. 2016). Jak zdůraznil během loňských oslav Světového dne nemocných v Nazaretě, „důležité je přijít a být nablízku tomu, kdo trpí. Je totiž možné, že více než uzdravení potřebuje přítomnost člověka a jeho srdce plné milosrdenství a lidské solidarity.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou