16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Brány kostelů se znovu otevřely

29. 5. 2013

|
Tisk
|

Přestože „dušičková“ zima a déšť Noci kostelů příliš nepřály, do více než 1 300 otevřených chrámů se opět vydaly statisíce lidí.

Vydání: 2013/22 Brány kostelů se znovu otevřely, 29.5.2013, Autor: red

Akci oficiálně zahájilo vyzvánění zvonů o páteční šesté hodině večerní. Některé kostely se pak otevřely jen krátce, jiné vítaly návštěvníky až do pozdních nočních hodin. Například v pražském kostele Panny Marie Sněžné stáli ještě o půl dvanácté lidé frontu, aby mohli vystoupat úzkým schodištěm na kůr a podívat se na hlavní loď chrámu z ptačí perspektivy. Celkově tam za večer zavítalo přes dva tisíce lidí.

CO NAPSAT BOHU?

V Brně se Noc kostelů stále více rozšiřuje z plných chrámových interiérů do prostoru ulic a parků. Zvlášť výrazné to bylo tentokrát ve farnosti sv. Tomáše. Jednu stranu rozsáhlého Moravského náměstí měly k dispozici děti k dovádění na skákacím hradě a ke koloběžkovým závodům. Prostory vpravo od kostela dostala pak do péče místní komunita Emmanuel. Její členové se starali o provoz kryté výtvarné dílničky, zajišťovali pódiovou produkci mladých hudebníků, soutěž v odhalování tajemství pěti kostelů v centru města a vybudovali i zeď vzkazů Bohu. „Inspirovala nás jeruzalémská Zeď nářků. Na několik dvoumetrových staveb z papírových krabic mohli kolemjdoucí psát, co je napadlo,“ uvádí Anna Voříšková.

„Bylo zajímavé sledovat, jak se ti odvážnější musí najednou vážně zamyslet, co Bohu napsat. Výsledkem jsou stovky pozoruhodných textů. Mě osobně nejvíc zaujala prostá slova mladé středoškolačky: Díky, Bože, že jsi. A také díky, že tu jsem já!“ prozrazuje Anna Voříšková z komunity Emmanuel.

Mimořádnou návštěvu přivítal letos v Brně pravoslavný kostel sv. Václava. Tisíce zájemců sem přicházely až do pozdních hodin uctít divotvornou ikonu Přesvaté Bohorodice, která byla při této příležitosti zapůjčena z ruské metropole. Na úvod Noci kostelů přišel políbit vzácný obraz ekumenický patriarcha Bartoloměj, který přednesl k přítomným několik vět povzbuzení ve víře a svou návštěvu využil i k osobnímu setkání s desítkami prostých pravoslavných věřících.

DĚTI OKOLO KATEDRÁLY

Ještě předtím, než se nad Olomoucí rozezněly zvony ohlašující letošní Noc kostelů, mohly se děti zapojit do hry kolem katedrály 
sv. Václava. Na šesti stanovištích na ně čekaly úkoly, za jejichž splnění dostávaly ústřižky papíru s textem. Kdo všechny splnil, mohl si přečíst celý příběh sv. Cyrila a Metoděje. Děti od stavby kostela z kostek či učení se básničky nazpaměť neodradilo ani počasí, které chvílemi hrozilo deštěm.

Davy lidí s dětmi proudily Olomoucí až dlouho do noci. V katedrále se třeba mohly podívat na zvon sv. Václav nebo do krypty, u sv. Mořice mohly obdivovat největší varhany na střední Moravě, u sv. Michala zase liturgické předměty v sakristii. V kostele Českobratrské církve evangelické probíhala mimo jiné výstava o Bibli a biblických pomůckách, v Husově sboru se děti zase mohly podívat na loutkovou pohádku.

Do Noci kostelů se letos poprvé zapojilo i zdejší Arcidiecézní muzeum. Návštěvníci mohli projít celou prohlídkovou trasu a zhlédnout i výstavu, která představuje fenomén cyrilometodějské úcty a tradice ve výtvarném umění v českých zemích. K největším lákadlům patřily gotické Madony, honosný kočár biskupa Troyera či klenotnice, v níž se nachází monstrance Zlaté slunce Moravy zdobená 1 480 diamanty a 18 smaragdy.

A zapojily se i další města a obce na Olomoucku. Ve šternberském kostele Zvěstování Panny Marie si lidé mohli s doprovodem trub a polnic prohlédnout varhany, v Uničově skládali dospělí i děti puzzle nebo se zaposlouchali do skladby Petra Ebena pro varhany a trubku. A hudba nejrůznějších žánrů zněla také v chrámu sv. Bartoloměje v Jívové – vystřídaly se zde jazz i duchovní hudba. A tóny doplnila výstava kreseb Dagmar Havlíčkové.

KOSTELNÍ ČTVRTMARATON

Noc kostelů v Českém a Polském Těšíně má kromě duchovního a kulturního aspektu nově i ten sportovní. Poprvé se zde totiž uskutečnil běh mezi jednotlivými otevřenými chrámy. „Běžci navštívili celkem jedenáct kostelů různých církví a v nohách měli na konci běhu okolo deseti kilometrů. Cílem celé akce rozhodně nebyl závod, ale možnost sjednocení se ve společném sportovním prožitku a společné modlitbě za naše město, rodiny, mládež, víru,“ vysvětlil za místní pořadatele Noci kostelů Ryszard Fajkus. Na běžce v otevřených chrámech už čekali místní faráři a pastoři, kteří je vždy pozvali k oltáři, kde sportovec-běžec z místního sboru přednesl intenci a všichni se společně pomodlili modlitbu Páně.

VĚŽE I ZBRANĚ

V Kroměříži patřily mezi nejžádanější atrakce kostelní věže. Na tu u kostela Nanebevzetí Panny Marie si někteří vystáli i půlhodinovou frontu a za čekání a následnou námahu s výstupem po 137 schodech byli odměněni prohlídkou zvonů a výhledem na město a okolní krajinu. Se svými rodiči se nahoru vydal také sedmiletý Vojtěch, pro něhož to byla první zdolaná kostelní věž v životě. „Nahoře se mi moc líbilo, ale největší radost mám z toho, že jsem to celé zvládl,“ svěřil se KT po sestupu.

Dovnitř kostela pak zavítala návštěva až z dob sv. Cyrila a Metoděje. Historická skupina Velkomoravané zde předváděla oděvy, nástroje i zbraně z doby před 1 150 lety. V boční kapli si zájemci současně mohli opsat kousek Proglasu, jehož autorem je sv. Cyril.

Letošní cyrilometodějské jubileum se do programu Noci kostelů promítlo i jinde: po stopách slovanských věrozvěstů se v zážitkové hře vydaly děti v Ostrožské Lhotě, výstavka kreseb a obrázků inspirovaná cyrilometodějskou misí byla ke zhlédnutí zase ve Fryštáku a v Holešově příběh sv. Cyrila a Metoděje ztvárnila mládež v divadelním představení.

Poprvé se letos o Noci kostelů otevřela také poutní bazilika na Velehradě, kde bylo pro návštěvníky připraveno několik hudebních vystoupení a prohlídka chrámu. „Celá akce se velmi vydařila, dostavilo se asi 600 lidí,“ řekl KT velehradský farář P. Petr Přádka.

V západočeských Klatovech se lidé zase mohli zaposlouchat do barokní hudby, kterou návštěvníkům zahráli trubači Hradní stráže Pražského hradu za doprovodu známého strahovského varhaníka Vladimíra Roubala. Program, který pokračoval až do 11. hodiny večerní, zahrnoval noční prohlídku unikátních klatovských katakomb i jiných běžně nepřístupných míst – sakristie, ochozů kostela či kůru.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou