26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupská posila v Praze

30. 1. 2018

|
Tisk
|

Pár minut po poledni v úterý 23. ledna, ve stejný okamžik jako ve Vatikánu, zazněla pro českou církev důležitá zpráva: Svatý otec jmenoval nového pražského pomocného biskupa Zdenka Wasserbauera.

Vydání: 2018/5 Biskupská posila v Praze, 30.1.2018, Autor: Jiří Macháně



Na pražském arcibiskupství byli v ten okamžik díky probíhajícímu plenárnímu zasedání ČBK takřka všichni biskupové. Mezi ně dorazil papežský nuncius Giuseppe Leanza a po polední modlitbě Anděl Páně pronesl v naší mateřštině novinu: „Mám čest oznámit vám, že Svatý otec dnes jmenoval pomocným biskupem arcidiecéze pražské Mons. Zdenka Wasserbauera.“
Na jeho slova navázal s blahopřáním kardinál Dominik Duka. „Prosím, abychom na něho nezapomínali v modlitbě a byli mu podporou. Bůh žehnej a hodně síly,“ uvedl mimo jiné. Generální vikář Mons. Wasserbauer naváže na práci biskupa Karla Herbsta, který podal v říjnu 2016 rezignaci ze zdravotních důvodů. „Jdu ve stopách biskupa Káji Herbsta. Po něm jsem v roce 2010 převzal funkci spirituála v pražském semináři a teď i jeho roli pomocného biskupa,“ konstatoval nově jmenovaný biskup Zdenek Wasserbauer, který následně kardinálu Dukovi připomněl jeho slova z nedávného biskupského svěcení v Olomouci: „Řekl jste, ať nejsou tamní noví biskupové jen biskupy světícími, ale především pomocnými, aby pomáhali svému biskupovi. Stejně tak i já chci být vaším pomocným biskupem.“
Nový biskup dále prozradil, že inspirací pro jeho novou službu jsou mu slova papeže Františka: „Biskup má být nejen cítit po ovcích, ale také přinášet Boží vůni.“
Dominik Duka ocenil schopnost Mons. Wasserbauera spojovat mentalitu obou našich církevních provincií. „Českomoravská vrchovina spojuje sekularizované Čechy a cyrilometodějskou Moravu. Česká biskupská konference v něm má muže, který rozumí obojí spiritualitě,“ vyzdvihl kardinál. Vzpomněl si také na svůj zážitek z jeho rodné farnosti: „Zrovna když se P. Zdenek narodil, konala se ve Velké Losenici primice Antonína Bartošovského.“
Datum biskupského svěcení zatím není známo.
 
Náznaky se objevují průběžně, když se připravují návrhy na nového biskupa pro Svatého otce. O vlastním jmenování jsem se dozvěděl pár dní předem od pana nuncia.
 
Jmenování biskupem je pro mě další potvrzení mého kněžského povolání, za které jsem Bohu nesmírně vděčný. Cítím také velkou zodpovědnost, zvlášť když si vzpomenu na osobnosti pražských světících biskupů, kteří vykonávali svou službu v neklidných časech, a na nároky, které na ně byly kladené, s čím se potýkali a co všechno museli řešit.
 
Pocity se ve mně trochu střídaly. A v době, kdy už jsem věděl, že jde do tuhého, mi došlo, co to bude znamenat. A že třeba některé radosti kněžského života a farářské služby se mě už pravděpodobně nikdy týkat nebudou.
 
Dobrá. A to i přes některé problémy, které jsou všude. Moji rodiče, kteří jsou už dlouho po smrti, byli prostí a obyčejní lidé. Tátovi a mamce jsem nesmírně vděčný, že nás měli s bráchou rádi, žili pro nás a pro naši budoucnost. To je základ. Ve svém kněžském působení se totiž opakovaně setkávám s lidmi, kteří si do života odnesli ze své rodiny různá zranění a komplexy. Moji rodiče mě toho ušetřili. S bráchou Františkem, který pracuje u policie, a jeho rodinou máme hezký vztah.
 
Ještě za komunismu jsem odešel po gymnáziu studovat do Prahy, kde jsem také poznal své duchovní povolání. Moje původní představa, že se ožením a budu mít hodně dětí, že budu žít obyčejný život na venkově a pracovat v zemědělství, tak vzala zasvé. A protože jsem měl duchovní zázemí ve farnosti sv. Antonína v Holešovicích, nastoupil jsem do semináře za pražskou arcidiecézi.


Mons. ZDENEK WASSERBAUER (nar. 1966 v Novém Městě na Moravě) vyrostl v malé vesnici Sázava na hranicích Čech a Moravy. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze a těsně po pádu komunismu zahájil studia bohosloví na Katolické teologické fakultě v Praze-Dejvicích. Po roce byl kardinálem Tomáškem vyslán k dalšímu studiu na Papežské lateránské univerzitě v Římě. Po návratu z římských studií byl 30. září 1996 vysvěcen na kněze a působil v několika pražských farnostech. Další vzdělání si doplnil na Papežském institutu Teresianum. Deset let působil jako spirituál pražského kněžského semináře a před dvěma lety byl jmenován generálním vikářem pražské arcidiecéze. Jako titulární biskupský stolec mu nyní papež František přidělil butrintskou diecézi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou