26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové vydali tři společná prohlášení

29. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/5 Svobodné ženy po třicítce, 29.1.2009

V minulém týdnu se v Praze v kapucínském klášteře sešli biskupové českých a moravských provincií a zástupci představených mužských a ženských řeholí na své 75. plenární zasedání.

V souvislosti s českým předsednictvím v Radě EU informoval kardinál Miloslav Vlk o účasti kardinála Ennia Antonelliho, předsedy Papežské rady pro rodinu, na konferenci „Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti: Kolize, nebo komplementarita“, kterou v Praze na začátku února pořádá Ministerstvo práce a sociálních věcí bezprostředně po setkání ministrů EU pro tuto oblast. Biskupové schválili Kodex Charity, jehož příprava trvala šest let, a zároveň jmenovali pro další čtyřleté funkční období dosavadního ředitele Oldřicha Haičmana a do funkce prezidenta biskupa Pavla Posáda. Biskupové se dále zabývali schvalováním rozpočtu na rok 2009 a zpráv o činnosti za rok 2008 pěti komisí a šestnácti rad ČBK. Zároveň schválili hned tři prohlášení: k českému předsednictví v Radě EU, k rezoluci Evropského parlamentu a k vládnímu návrhu zákona o specifických zdravotních službách. Biskupové se ohradili proti některým bodům usnesení Evropského parlamentu o stavu dodržování lidských práv v zemích Evropské unie. Evropští zákonodárci podle nich prosazují příliš volný přístup žen k umělým potratům, k sexuální výchově dětí a snaží se povyšovat registrované partnerství osob stejného pohlaví na úroveň manželství heterosexuálních párů. Výhrady mají biskupové proti návrhu zavedení tzv. „důvěrných“ poraden pro mladistvé. „Tento druh poradenství zahrnuje také informování o možnostech potratu podávaných formou jeho faktického doporučení – aniž by byli informováni rodiče a mohli uplatnit svůj hlas,“ vysvětlila mluvčí biskupů Irena Sargánková. Biskupové kriticky poukazují i na snahy zavést sexuální výchovu nezávislou na rodičích. „Nemáme námitky proti sexuální výchově, ale máme námitky proti tomu, aby do ní nesměli zasahovat rodiče,“ zdůraznil arcibiskup Jan Graubner. Biskupové kritizovali rovněž český vládní návrh zákona o specifických zdravotnických službách, který podle nich obsahuje mnoho eticky nepřijatelných ustanovení. Podle Jana Graubnera návrh rozšiřuje podmínky pro umělé ukončení těhotenství a obsahuje špatná ustanovení o asistované reprodukci. „Chceme politiky povzbudit k pozměňovacím návrhům,“ uvedl předseda ČBK. Jak řekl, biskupové vítají, že Česko jako předsedající země EU podporuje rodinnou politiku. Podle Graubnera je pozitivní, že se Česko chce dívat na rodinu nejen z pohledu zaměstnanosti, nýbrž jako na celek a otevřít diskusi o vnímání domácí péče o děti jako plnohodnotného zaměstnání. Českému předsednictví biskupové popřáli, aby jeho úsilí směřovalo k upevnění pokojného soužití a k prohloubení solidarity na evropském kontinentu. Vyzvali také věřící, aby se modlili za všechny, kteří pro předsednictví pracují.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou