26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové prvně v českobudějovické diecézi

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/19 Mariánská zbožnost, 2.9.2004, Autor: KT KT

Na setkání dorazil i nový litoměřický biskup Pavel Posád
Vůbec poprvé zasedala Česká biskupská konference v českobudějovické diecézi. 54. plenární zasedání českých a moravských biskupů se konalo na konci dubna v klášteře servitů v Nových Hradech.

Duchovním slovem zahájil zasedání královéhradecký pomocný biskup Josef Kajnek. Zaměřil se v něm na vstup České republiky do EU. Biskupové pak hovořili o přetrvávajících obtížích při jednáních mezi církví a ministerstvem kultury - především co se týká evidencí církevních právnických osob. Otevřeným problémem podle nich zůstává též nevyjasněný model ekonomického zajištění církví a současná situace kolem Smlouvy mezi Českem a Svatým stolcem, dosud neratifikované Parlamentem.
ZASVĚCENÉ PANNY
Zvláštní pozornost věnovali biskupové přípravě na vyvrcholení Středoevropských katolických dnů - Pouti národů v Mariazell. Schválili také směrnice k přípravě na život v povolání zasvěcených panen. „Již v prvních staletích existovaly v církevních obcích panny, které chtěly zasvětit svůj život službě Kristu a církvi,“ vysvětlil tiskový mluvčí ČBK Daniel Herman. Přijímal je biskup, jenž je při zvláštním obřadu veřejně zasvěcoval Bohu. Církev na ně pohlížela jako na zvláštní stav, stejně tak jako na vdovy, poustevníky a askety. Druhý vatikánský koncil tento starobylý obřad upravil a od roku 1970 umožnil přijmout zasvěcení ženám žijícím ve světě.
Biskupové se dále věnovali katechetickým materiálům a tématu náboženské výchovy. Schválili pomůcky pro výuku náboženství na prvním stupni základních škol, vytvořené Diecézním centrem katechetiky ostravsko-opavské diecéze. Do čela katechetické sekce Komise pro katolickou výchovu zvolili biskupa Karla Herbsta. Ředitelem Národního katechetického střediska pak na další dva roky jmenovali P. ThLic. Jiřího Kaňu.
POMOC DO ZAHRANIČÍ
ČBK se rozhodla podpořit částkou dvou tisíc eur založení dvou center pro mládež v Srbsku a Černé Hoře (jedno v každé z republik). Biskupové též podpořili konání 30. setkání Mezinárodního romského katolického výboru (CCIT), které proběhne v příštím roce v Česku, a seznámili se s projektem 'Dny lidí dobré vůle - Velehrad 2004' (4. července). Ten má pomoci hlubšímu uvědomění si významu spolupatronů Evropy sv. Cyrila a Metoděje pro náš národ. V rámci projektu proběhne např. prezentace programů Národního centra pro rodinu a některých charitativních a neziskových organizací, představení církevních hnutí a komunit, ekologických a vzdělávacích aktivit či křesťanského filmového festivalu 'Film ve znamení ryby'. Součástí programu bude rovněž setkání vozíčkářů a již tradiční večerní 'Koncert lidí dobré vůle'. Prostor bude vyhrazen pro modlitbu i bohoslužby a 5. července bude navazovat Celonárodní cyrilometodějská pouť.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou