26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bezdomovci a vězni v Římě

8. 11. 2016

|
Tisk
|

Svatý rok se chýlí ke konci. Vatikán v něm zatím navštívilo takřka 20 milionů poutníků. Minulou neděli zaplnila svatopetrskou baziliku tisícovka vězňů z italských věznic a čtyřnásobný počet jejich příbuzných ze 12 zemí světa.

Vydání: 2016/46 Svatý Martin, podzimní svatý, 8.11.2016, Autor: Martin T. Zikmund


„Nikdo z vás se neuzavírejte do minulosti! Minulé události, i kdybychom chtěli, zajisté nelze přepsat. Avšak dějiny, které začínají dnes a míří do budoucna, stále ještě zbývá napsat – s Boží pomocí a s vaší osobní zodpovědností,“ kladl svým hostům na srdce papež František. Podle něj kdekdo z vězněných propadá pokušení, že mu nemůže být odpuštěno, ale tomu právě nesmí podléhat. „Jedině síla Božího milosrdenství může zahojit naše rány,“ cituje Svatého otce Vatikánský rozhlas.
Zpívali i ministrovali
Trestanci nejenže napekli hostie, ale podíleli se i na samotné liturgii – jednak ministrantskou a lektorskou službou, jednak účastí na hudebním doprovodu. Přibližně 30členný sbor vězňů nazvaný Papageno (podle jedné z postav Mozartovy opery Kouzelná flétna), který založil věhlasný, před dvěma roky zesnulý italský dirigent Claudio Abbado, tak vůbec poprvé doprovázel papežskou liturgii ve vatikánské bazilice.
„Víme, že papeži na vězních velmi záleží,“ vysvětloval tento počin předseda Papežské rady pro novou evangelizaci arcibiskup Rino Fisichella. „Při svých apoštolských cestách opakovaně navštěvuje věznice, aby tam přinášel blízkost a naději,“ dodal s poukazem na Františkovy cesty nejen po Itálii, ale i do Mexika, Bolívie či Filadelfie.
Tím se však zvláštnosti Svatého roku nevyčerpávají. Už tento víkend (11. – 13. listopadu) se chystá do Vatikánu na šest tisíc bezdomovců a sociálně vyloučených lidí, kteří přijedou v doprovodu svých kněží a biskupů, a to z Francie, Německa, Portugalska, Polska, Maďarska, Slovenska, Chorvatska a Švýcarska. Vyvrcholením Jubilejního roku bude pak kardinálská konzistoř a společná koncelebrace 13 nových kardinálů s papežem na slavnost Krista Krále.
Podle statistiky, která byla minulý týden zveřejněna, ke 30. říjnu navštívilo Vatikán v rámci Svatého roku 19 797 652 registrovaných poutníků, jen v sobotu 22. října to bylo bezmála sto tisíc lidí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou