23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bez darů dobrých lidí bychom pomáhat nemohli

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/33 Mladí křesťané na módní vlně, 31.8.2004, Autor: Ivana Jeništová

O humanitárních sbírkách s generálním sekretářem Charity Jindřichem Suchánkem
Východní Slovensko je postiženo rozsáhlými povodněmi, které zasáhly celé desítky obcí. Voda zaplavila stovky domů. Podobné zprávy ve sdělovacích prostředcích už přestávají být neobvyklé. Na všechny však reaguje Česká katolická charita. Generálního sekretáře České katolické charity (ČKCH) Jindřicha Suchánka jsme se zeptali:


Jak Charita zvládá to množství prosebníků o pomoc?
Snažíme se reagovat okamžitě. Pomoc Charity lidem postiženým humanitární katastrofou (ať je to živelná pohroma, válka či hladomor) je složitou otázkou. Každý člověk má totiž právo poskytnout pomoc podle svého uvážení a my jsme povinni mu to umožnit, ale je třeba mít na paměti i finanční možnosti lidí a institucí v Česku.

Jakým způsobem se Charita dozví o potřebě a velikosti pomoci, nejsme na to příliš malý stát?
Česká katolická charita (ČKCH) je součástí světového sdružení Caritas Internationalis (CI), které sídlí ve Vatikánu. Úzce spolupracujeme s mnoha světovými a evropskými charitními organizacemi, např. s DCV (německá charita), CORDAID (holandská charita), CAFOD (Charita Anglie a Walesu), se švýcarskou, rakouskou, francouzskou charitou a mnoha dalšími subjekty (UNICEF, ECHO – evropská agentura pro humanitární pomoc, aj.).

Organizace pomoci probíhá tak, že Charita v katastrofou postižené oblasti vydá naléhavou výzvu, tzv. SOA, a zašle ji i s finanční rozvahou do Vatikánu na CI. Ta pak osloví Charity na celém světě. Pomáhají i Charity z menších států než jsme my. Vyspělejší pomáhají méně rozvinutým, ale zásadně tak, aby po skončení humanitární pomoci místní Charita, případně jiná humanitární organizace, pracovala již samostatně. Nejprve je poskytována humanitární pomoc, což jsou prvotní aktivity, řešící akutní a krizové situace (jídlo, voda, léky, deky, stany apod.). Na ni bezprostředně navazuje tzv. rozvojová pomoc, což jsou trvalejší aktivity. Pomáhají vracet společnost k normálu a poté ji i dále rozvíjejí, např. se budují a spravují obydlí, sociální a zdravotnická zařízení, infrastruktura, vznikají vzdělávací programy apod.

Letos jste ze sbírek ČKCH na Írán a z Tříkrálové sbírky zakoupili v zemětřesením postiženém Íránu sanitku. Spolupracujete také se státními orgány?
Samozřejmě, díky tomu jsme uskutečnili řadu projektů – např. s ministerstvem zahraničí jsme pomáhali v Kosovu, ministerstvo vnitra spolufinancuje migrační projekty na Ukrajině a v Moldávii, díky ministerstvu obrany jsme do Iráku letadlem odvezli zásilku léků, ministerstvo zdravotnictví nám částečně financovalo pomoc černobylským dětem.

Mise ČKCH už několik let působí i v Čečensku. Co je v ní nového?
V Čečensku působíme zatím jen ze zdrojů Tříkrálové sbírky a od našich dárců ze zahraničí - Unicef a partnerské Charity Švýcarska, Nizozemí, Británie, Francie, Německa, Rakouska a dalších. Dvě z pěti Dětských center v Grozném jsme předali od 1. července do správy tamního ministerstva školství. Dětská centra v Ingušsku se postupně přesouvají do Čečenska, po nedávných nepokojích v Ingušsku se totiž uprchlické tábory, kde máme pět Dětských center, ruší. Nedávno jsme otevřeli kontaktní a poradenské centrum a vývařovnu, kterou navštěvuje až 1500 lidí denně. Působností v Čečensku nás pověřila CI od roku 2000. Je to vůbec první zahraniční mise svěřená východoevropské Charitě.

Kde jinde ČKCH získává prostředky na humanitární pomoc?
Velkou část peněz získáváme od dárců přímo u nás. Bez jejich přispění bychom ani pomáhat nemohli. Je to zejména Tříkrálová sbírka, která se letos v lednu v České republice konala už popáté a vynesla téměř 45 miliónů korun, přičemž 10 % z této částky je určeno na humanitární pomoc. Z ní jsme např. letos po tornádu Charitě Litovel okamžitě poslali 100 tisíc korun a pro povodní postižené obce na Vysočině 200 tisíc korun. K závažným případům vyhlašujeme také sbírky jako např. „Charita pro Litovel“, kam dárci věnovali cca 80 tisíc korun.

V těchto dnech jste vyhlásili tři sbírky: Charita pro Slovensko - na pomoc po záplavách na východě Slovenska, Charita pro Bangladéš a Indii, které postihla ničivá povodeň v červenci, a Charita pro Súdán - na pomoc uprchlíkům v západosúdánském Dárfúru. Jak je možné přispět?
Číslo konta u České spořitelny Praha 1 je 369-369369369/0800 (pro platbu složenkou je třeba uvádět číslo účtu ve tvaru 3690369369369/0800). Pro jednotlivé země je odlišný variabilní symbol: 163 – Slovensko, 107 – Indická republika, 152 – Bangladéš106 - Súdán. Pro pomoc Čečensku je to 126. Podrobnosti najdete také na našich webových stránkách www.charita.cz.

Každý člověk má právo posktnout pomoc podle svého uvážení a my jsme povinni mu to umožnit, říká generální sekretář Sdružení česká katolická charita Jindřich Suchánek

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou