16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Anselm Grün na Moravě

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/25 Stvoření světa, 1.9.2004, Autor: Aleš Palán

Třídenní návštěvu České republiky zakončil v neděli 13. června německý benediktin a spisovatel Anselm Grün.

Pro autogram oblíbeného autora si v Brně přišly bezmála dvě stovky čtenářů jeho knih. Zhruba stejný počet účastníků měla sobotní rekolekce, kterou Grün vedl v brněnském Biskupském gymnáziu. Nad tématem modlitby se Anselm Grün zamýšlel na podkladě několika gest: otevřených dlaní v podobě misky, které naznačují přijetí Boží vůle, nebo rukou zkřížených na prsou, jež v Grünově interpretaci znamenají uschování Slova ve svém srdci. “Hledejme v sobě nezkalený pramen Ducha Svatého, neboť právě on je jediný čistý zdroj, z kterého můžeme bez ustání čerpat,“ řekl Grün. Rekolekcím předcházela v pátek veřejná přednáška na téma umění žít, na kterou bylo zvědavo hned pět stovek posluchačů z Brna i dalších míst republiky.

Vyvrcholením návštěvy Anselma Grüna v moravské metropoli byla nedělní mše svatá ve zcela zaplněném chrámu sv. Jakuba. “Mnohý člověk, který v životě chyboval, nedokáže sám sebe přijmout. Radostná zvěst evangelia je v tom, že Bůh chce přijmout i takového člověka. Nemusí splácet svůj dluh, ale obrátit se,“ uvedl Grün v kázání. Autor více než třiceti knih vydaných v češtině přijel na Moravu na pozvání Karmelitánského nakladatelství a brněnského Pastoračního střediska.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou