16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Aby se s tou nemocí lepší žilo

18. 5. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/21 Obraz světa a nás samých, 18.5.2005, Autor: Jan Oulík

V pátek 13. května královéhradecký biskup Dominik Duka požehnal rekonstruovaný zahradní domek a opravené „zámecké“ nádvoří s kašnou v Domově sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové.

Objekt Domova sv. Josefa věnovala Charitě Kongregace sester Nejsvětější svátosti. Charita jej upravila pro potřeby pacientů s roztroušenou mozkomíšní sklerózou tak, že nyní pojme 42 pacientů - třetina zde žije trvale, ostatní sem přijíždějí na dvouměsíční pobyty. Jedním z klientů je Jiří Trojan. „Je to pro nás povzbuzení, aby se s tou nemocí lepší žilo,“ říká sympatický muž středního věku na vozíčku, který jinak bydlí na Šumavě a v Žirči pobývá již potřetí.

Domov sv. Josefa je jediný svého typu v republice. „Kéž by takové zařízení pro nemocné s roztroušenou sklerózou bylo v každém kraji,“ povzdechla si lékařka žirečského Domova Helena Pavlová. „Snažíme se apelovat na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, aby rozšířila úhradu z dosavadních čtrnácti lůžek o dalších čtrnáct,“ doplňuje ji ředitel Oblastní charity Červený Kostelec Miroslav Wajsar. To by umožnilo přijímat zájemce podle pořadí přihlášek bez ohledu na to, u jaké zdravotní pojišťovny jsou evidováni.

„Těším se sem,“ chválí si pobyt v Žirči Hana Adamčíková, která přijela z Ostravy a letos zde pobývá podruhé. „Tady se pořád něco děje, vůbec se nenudíme,“ dodává a jako důkaz vlídných vztahů označuje to, že klienti si zde s ošetřovateli a sestrami tykají. Vypočítává, co ji v Žirči čeká: rehabilitace, vodoléčba, masáže, přátelé, ale i kultura - divadlo a kino v Městci Králové, výlet do ZOO a prohlídka zámku Kuks.

Nový Dům v zahradě umožní těsnější kontakt klientů s rodinnými příslušníky, kteří se budou moci přistěhovat do dvou bezbariérových bytových jednotek. Letos v objektu přibude ještě zimní zahrada a osm pokojíků pro návštěvy a stážisty.

Domov sv. Josefa je také magnetem pro dobrovolníky. „V červnu nám například pomůže jedna celá školní třída, takže budeme moci uspořádat výlet třeba pro 15 pacientů,“ říká ošetřovatel Lukáš Rak. O prázdninové pomoci mj. uvažuje Alžběta Jégrová. „Ti lidé některé věci sami nedokážou... Prostě jim chci pomoci,“ uvažuje nahlas studentka z nedaleké Brusnice.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou