26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zpívej a kráčej dál

14. 11. 2017

|
Tisk
|

Kdo zpívá, dvakrát se modlí, říká staré úsloví. Duchovní zpěv a liturgická hudba měly v církvi vždy své privilegované místo. U příležitosti svátku sv. Cecílie přinášíme uvedení do zásadního dokumentu amerických biskupů Zpívejte Pánu (který právě vychází česky), a to z pera učitele liturgické hudby.

Vydání: 2017/46 Notre-Dame uctila padlé, 14.11.2017

Příloha: Perspektivy 46



Své průvodcovství výše zmíněným dokumentem začnu výrokem bývalého ředitele Mezinárodního institutu pro posvátnou hudbu P. Bonifacia Baroffia OSB:
Neodvažuji se hodnotit, jaká je celková situace církevní hudby v českých a moravských diecézích, ale rád konstatuji, že vznikají vzácné tvůrčí a obětavé iniciativy, které kultivují liturgickou hudbu a zpěv. Jednou z nich je i překlad amerického dokumentu , který v češtině vyšel v nakladatelství Krystal OP s předmluvou královéhradeckého biskupa Jana Vokála.
Cílem tohoto pozoruhodného textu je dosáhnout základní jednoty v pohledu na liturgickou hudbu. Dokument vyšel v USA už před deseti lety, a to s podporou zdejší konference katolických biskupů. Byl všeobecně pozitivně přijat a stal se usměrňujícím i inspirujícím podnětem článků, studií a pracovních setkání.
Svěží jazyk šesti kapitol členěných do 259 článků na 80 stranách nenechá čtenáře „utonout“ v množství sdělení a postřehů. V následujících vybraných a tematicky řazených citacích se čtenáři dostává výběru podstatných informací – snad probudí zájem k osobnímu studiu vydaného dokumentu.
Odkud pramení hudba
Úvodní kapitola „Proč zpíváme“ krásně souzní s myšlenkami Benedikta XVI.:
Zpívat s odvahou
První velké téma přináší hned 10. článek dokumentu – aktivní účast: . Co je ale úkolem biskupa, kněze, jáhna a vůbec liturgického shromáždění?
A na jiném místě se píše:

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou