26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Známý symbol Brazílie slaví osmdesátiny

19. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/43 Dobrovolníci, 19.10.2011, Autor: Tomáš Kutil

Již osmdesát let je celosvětově známým symbolem nejen Ria de Janeira, ale celé Brazílie, a ročně ji navštíví přes dva miliony lidí. Řeč je samozřejmě o obří, třicet metrů vysoké soše Ježíše Krista, kterou Brazilci slavnostně odhalili přesně 12. října 1931. K druhému největšímu brazilskému městu od té doby patří stejně neodmyslitelně jako slavná pláž Copacabana nebo každoroční festival samby.

Obří socha Ježíše Krista ale mohla být mnohem starší. Plány na její postavení se objevily už v 19. století. Zástupci církve v čele s P. Pedrem Maria Bossem přišli za princeznou Isabelou – tehdejší hlavou Brazílie – a požádali ji o finanční podporu. Tu ale nápad dotovat stavbu sochy příliš nenadchl, takže plány na monumentální stavbu šly na chvíli k ledu. Svou renesanci prožil tento nápad až v roce 1922, kdy představitelé místní arcidiecéze při příležitosti blížícího se stého výročí nezávislosti Brazílie vyhlásili uměleckou soutěž o návrh sochy. Téhož roku byl pak položen i základní kámen celé stavby. Nicméně vítěz soutěže byl znám až o dva roky později – stal se jím tehdy zhruba padesátiletý inženýr Heitor da Silva Costa. Jako projektant se zabýval především celkovou podobou sochy a materiálem, z něhož má být postavena. Navrhl, aby byla vyrobena ze železobetonu s vnějšími vrstvami z mastku, který má tu výhodu, že se snadno opracovává.

GLOBUS, NEBO KŘÍŽ?

Konečnou podobu sochy, jak ji známe dnes, pak ovlivnili další umělci, které Costa přizval. Ve hře bylo více variant – podle jednoho z návrhů mohl Kristus držet v ruce veliký globus, který měl symbolizovat svět, nebo mohl mít na zádech obrovský kříž. Nakonec ale zvítězila verze s rozpaženýma rukama – tedy gesto, které má symbolizovat žehnání nejen Riu, ale celému světu. Socha se nachází na poměrně strmé hoře Corcovado, která se tyčí těsně nad městem. Stavba ve výšce přes 700 metrů nad úrovní města byla velmi komplikovaná. Ve stísněných podmínkách bylo například velmi málo prostoru pro postavení pořádného lešení a dělníci pracující desítky metrů nad zemí se často museli potýkat se silnými poryvy větru a úmorným vedrem. Přesto během několik let trvající stavby kolosu, který váží 1 145 tun, nikdo nezahynul, což brazilský tisk označil přímo za zázrak.

RŮŽOVÝ HAPPENING

Socha je díky unikátnímu výhledu, který nabízí, vyhledávaným cílem turistů. Svůj zájem o ni ale projevilo už také mnoho nejrůznějších aktivistů a bohužel i vandalů. Paže, hlavu a trup sochy například loni v dubnu pokryly černé nápisy. Pachatele se odhalit nepodařilo. Na jednu z paží sochy pak členové ekologické organizace Greenpeace zavěsili transparent s nápisem „Budoucnost máte ve svých rukou“. Jiní aktivisté zase s pomocí sochy upozornili na problematiku rakoviny prsu, když ji na začátku letošního října nasvítili na růžovo. Akce měla upozornit na začátek Měsíce rakoviny prsu, kterým je právě říjen. „Snažíme se propagovat používání mamografů a informovat lidi, že mamograf je jediný způsob, jak rakovinu prsu diagnostikovat, a tak snížit úmrtnost,“ prohlásila po akci Maria Caleffi, předsedkyně neziskové organizace pro boj s touto chorobou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou