26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Změna je život - platí to i o pouti

17. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/12 Mateřská není vězení, 17.3.2009

Poutní sezóna zřejmě nikdy nezačíná a nekončí. Dokladem toho je pouť valašskoklobouckého děkanátu za obnovu rodin a nová kněžská povolání, která se minulou sobotu uskutečnila ve Štípě u Zlína. I přes předjarní čas dorazilo více než pět set věřících ze všech čtrnácti farností děkanátu. Místní farář P. František Sedláček tuto první velkou událost ve Štípě uvítal s hrdostí. Kněží z jednotlivých farností si totiž zdejší poutní kostel Narození P. Marie zvolili jako nové místo pro děkanátní pouť.

Několik let totiž jezdily farnosti ze severu olomoucké arcidiecéze do katedrály sv. Václava v Olomouci, farnosti z jihu nejlidnatější diecéze pak na Velehrad. „Změna je život a život je změna. Dnešní pouť je kromě toho, že se koná na novém místě, významná hlavně tím, že její součástí je udělení lektorátu,“ říká s úsměvem hlavní celebrant poutní bohoslužby arcibiskup Jan Graubner. Ten rovněž celebroval mši svatou, která následovala po křížové cestě (připravené farností Slavičín) a adoraci (v režii farnosti Nedašov). Během mše svaté udělil olomoucký arcibiskup zmíněný lektorát třem kandidátům jáhenského svěcení. „Udělením lektorátu přijímají vlastně první službu – čtení Písma svatého při mši. Proto při tomto obřadu symbolicky dostávají do ruky Bibli,“ vysvětlil P. Sedláček. Štípa byla hostitelskou farností – musela se o pouť organizačně postarat. Podíleli se na tom hlavně členové pastorační rady a mládež. Připravili malé občerstvení, řídili dopravu před kostelem, prodávali suvenýry, střídali se ve službách. Hosty čekala též večeře v sousedním klášteře karmelitánek. „Kromě toho jsme pro poutníky vařily čaj. Ženy z naší farnosti napekly koláčky, jablečný závin a zákusky,“ pochvaluje si přípravu „poutního zázemí“ sestra představená Růžena Sekulová. Štípská děkanátní pouť nebude letos jedinou. Následovat budou další dvě: v květnu a v září.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou