16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zloději vykradli hrob biskupa Koukla

14. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/29 Víra za mřížemi, 14.7.2010

Hrob před měsícem zesnulého litoměřického biskupa Josefa Koukla byl vykraden neznámými pachateli. Z jeho rakve zloděj odcizil biskupský kříž – pektorál, který zesnulý obdržel od Svatého otce, a biskupský prsten, odznak jeho zasnoubení s litoměřickou diecézí. Vyjádřeno penězi měly ukradené předměty hodnotu zhruba pět tisíc korun.

Do hrobky se pachatelé vloupali zřejmě mezi 4. a 6. červencem. Správce hřbitova ji našel pootevřenou, vedle ležela lešenářská trubka, a proto přivolal policii. „Nejedná se jen o vykradení hrobky biskupa, ale i o zneuctění svatého místa, kterým každý hřbitov je, což uznávají i lidé víře v Boha zatím vzdálení,“ uvedl pro KT litoměřický biskup Jan Baxant. Mnoha místních lidí se podle něj bolestně dotýká zneuctění mrtvé lidské schránky biskupa. A to tím spíš, že byl dotyčný znám jako muž, který všechno, co měl, vždy rozdal. „Zlovolnost některých jedinců ale vybízí k úpěnlivým modlitbám za jejich obrácení. Naštěstí duši zemřelému nikdo nikdy ukrást nemůže,“ dodal biskup Baxant. Také současného litoměřického generálního vikáře P. Stanislava Přibyla hanobení lidských ostatků vyvedlo z míry. Podle něj je mnohem horší než ztráta jakýchkoli předmětů právě znesvěcení hrobu a zneuctění lidské důstojnosti. „Navíc jde o pošlapání důstojnosti biskupa, člověka, který svým životem a službou, jež vykonával, ukazoval cestu k důstojnosti každé lidské osoby coby Božího dítěte. A potom – jde o mrtvého, který se nemůže bránit. Nechtěl bych být v kůži toho, kdo to udělal, až mu dojde, co spáchal,“ konstatoval P. Přibyl. Za krádež, hanobení lidských ostatků a výtržnictví hrozí pachateli až tři roky vězení. Mluvčí krajské policie Jarmila Hrubešová řekla, že si na žádný podobný případ, který by policie řešila, nepamatuje.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou