16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Život církve očima ženy

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/8 Stárnutí a podzim života, 8.9.2004, Autor: Štěpán Plaček

SNĚM UNIE KATOLICKÝCH ŽEN O PROBLÉMECH CÍRKVE
Křesťanská žena nemusí v církvi ani ve společnosti trpět pocitem méněcennosti. Její role (matky, učitelky, vychovatelky, organizátorky aj.) je důstojná a nezastupitelná - důkazem jsou i ženy, které nacházíme v místních dějinách života církve. To bylo jedno z poselství, která zazněla na 12. sněmu Unie katolických žen v Praze.

Podle biskupa Václava Malého, který na sněmu vystoupil, křesťanství přináší skutečnou a uskutečňovanou rovnoprávnost žen a mužů. Jestliže Starý zákon má sklony vnímat ženu jako vlastnictví muže, pouze jako ploditelku, zproštěnou náboženských povinností, pak Nový zákon znamená zlom. Vztah muže a ženy se stává symbolem vztahu Krista a církve, což je vztah podporující plnou svobodu, a nikoli vlastnictví. Z výroku 'žena ať v církvi mlčí' se podle biskupa Malého neprávem odvozovalo obecné postavení ženy v rámci církve. To odporuje i tradici, v níž se vyskytují ženy 'učitelky církve', například Kateřina Sienská či Terezie z Avily. Přesto dlouho přetrvávalo pojetí, podle nějž v zásadě jediným posláním ženy bylo plození dětí. V současnosti dochází v církvi k významnému posunu, kdy ženy mohou dát církvi v různých službách svůj osobitý ráz. Posílení ženského charismatu v rámci života Božího lidu však podle biskupa neznamená prosazení svěcení žen (Ježíš si vyvolil okruh Dvanácti - mužů). 'Nenechte se odradit, narážíte-li ve svých místech na nepochopení či lhostejnost,' povzbudil ženy biskup Václav Malý.
MLÁDÍ VPŘED?
Ženy si na svůj sněm pozvaly též P. Adriána Zemka, aby přiblížil, jak se dotkne života lidí plánovaná reorganizace farností v plzeňské diecézi. Polovina kaplí a kostelů v diecézi není podle generálního vikáře využívána ani jednou za rok. Reforma chce proto věřící soustředit do větších, živých center. Účastnice se při diskusi zastávaly starších žen, dnes mnohdy jediných návštěvnic bohoslužeb, aby jim církev do vzdálenějších míst pomohla s dopravou.
Dalším tématem na sněmu byl mezigenerační dialog v církvi. Podle psycholožky Drahomíry Syrůčkové se nedorozumění mezi generacemi prohlubuje v důsledku stále rychlejšího vývoje. Ten nás nutí naučit se žít alespoň vedle sebe, když ne spolu. Vztahy poznamenává neochota starší generace slevit ze své rodičovské tendence poučovat a vychovávat a neochota 'nechat mladé dělat si věci po svém'. Problémem je i terminologické nedorozumění, krize autority, častý kult mládí. Přitom i staří lidé mohou mít podle psycholožky velice prospěšný vztah například ke svým vnoučatům. S dalšími příspěvky vystoupil též pastorální teolog Aleš Opatrný ('Jsou opravdu jenom mladí lidé nadějí církve?') a Marie Kotrbová, která přiblížila, co je nového na plenárním sněmu.
Unie katolických žen má členky po celé republice, vedle pražské organizace existuje pobočka v Českých Budějovicích, v Boskovicích a vzniká též v Ostravě.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou