26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ženy mezi plotnou a manažerskými posty

20. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/47 Zadlužené domácnosti. Co s tím?, 20.11.2007, Autor: Václav Štaud

Příloha: Doma

Ernův sál Staré brněnské radnice zaplnilo několik desítek žen. Jde o koordinátorky a aktivní účastnice kurzů z celé republiky. Do Brna je přilákal listopadový seminář na téma „Možnosti žen na rodičovské dovolené“. Představení programu, který má přispívat ke vzdělávání žen, a zhodnocení jeho dosavadních výsledků se ujímá Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu. Hovoří také o bohatých zkušenostech partnerských prorodinných organizací v Evropě: „Zásluhou těchto organizací již v řadě zemí začínají chápat, že mateřství není osobnostnímu rozvoji ženy na překážku. Naopak – cílevědomě jej prohlubuje.“
Celý projekt nazvaný „Podpora uplatnění žen s dětmi na trhu práce“ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a hrazen je také ze státního rozpočtu České republiky. Na jeho realizaci se podílejí diecézní a oblastní centra pro rodinu ze všech koutů naší republiky – od Zlína přes Hradec Králové až po Litoměřice.
Po představení projektu přichází na řadu panelová diskuse. Její hlavní téma se zabývá otázkou, se kterou se v posledních letech musí potýkat mnoho žen. Tou je skloubení role matky a naplňování rodinných hodnot s vlastním profesním uplatněním.
K panelové diskusi byly přizvány čtyři ženy, které mají ve svém životě s prolínáním těchto dvou rolí bohatou zkušenost. Jednou z nich byla Barbora Javorová, první náměstkyně brněnského primátora, která mimo jiné hovořila o praktických problémech rodin a různých možnostech jejich řešení. Každá rodina má podle ní totiž svá specifika – od té nejmenší, kde žena mnoho pomoci většinou nepotřebuje, až po rodinu rozsáhlou, kde se musí zapojit do péče o děti všichni a často se neobejdou bez pomoci zvenčí. Podle Barbory Javorové mají ženy nezastupitelné poslání, protože jen ony mohou děti rodit a následně také kojit. Když jim ale toto období, kdy jsou pro své dítě nenahraditelné, končí, měly by podle Javorové bez diskriminace dostávat prostor ke kariérnímu růstu. „Já sama vím, že se mi rozhodnutí zůstat doma šest let s dětmi vyplatilo. A to nejen ve vztahu k nim. Když jsem se pustila do podnikání a posléze do komunální politiky, všechny zkušenosti rodinného manažera jsem využila a dodnes využívám,“ uvedla Javorová. Mezi dalšími diskutujícími byla Marie Kozáková z brněnského úřadu práce. Ta během diskuse ostatním přiblížila některé nové předpisy související s touto problematikou. A protože je sama matkou pěti dětí, besedu oživila osobními zkušenostmi s rodičovskou dovolenou.

Propagace rodiny v médiích chybí
Hostem panelové diskuse byla také Pavla Topolánková, která si sama prošla náročným mateřstvím během studia, kdy nečerpala téměř žádné výhody. Po narození druhého dítěte následovala krátká mateřská dovolená, po níž se musela vrátit do práce a o dceru pečovali její přátelé. Teprve při třetím dítěti zůstala doma a čtyři roky se naplno věnovala rodině. „Nové poznatky související se skloubením role matky a vlastní profese už získávám jako babička. Mladé ženy dnes mají v tomto směru asi nejlepší příležitosti a já oceňuji možnost využívat kombinaci rodičovské dovolené se zkráceným pracovním úvazkem,“ dodala Pavla Topolánková. To podle ní umožňuje pečovat o rodinu při nepřerušeném odborném růstu. K tomu však ještě paní Topolánková zdůraznila, že se žena v takové situaci neobejde bez pomoci nejbližšího okolí. Ve své řeči se Pavla Topolánková také zmínila o roli médií, významně ovlivňujících společnost a její hodnotový žebříček. „Zejména veřejnoprávní sdělovací prostředky by se měly víc věnovat propagaci dobré rodiny a mateřství. Domnívám se, že například Česká televize připravuje málo pořadů tohoto žánru,“ řekla Topolánková.
Další diskutující, soudkyně Ústavního soudu Dagmar Lastovecká několikrát zdůraznila, že se názorově vymyká dnes tolik zdůrazňované teorii rovných příležitostí mužů a žen. „Jsem zastánkyní tradičních rodinných hodnot, kde klíčovou roli hraje matka. Především ona by se měla o své děti starat, vychovávat je co nejdéle a nebrat to jako příkoří. Dobře vychované děti jsou pro rodinu i společnost ten nejvzácnější poklad,“ uvedla Lastovecká. Svá slova podpořila vylíčením vlastních životních situací. Jak se také kdysi při péči o rodinu cítila omezena a měla obavy z profesní budoucnosti. Uplynulo jen krátké období a na základě zkušeností s rodinnými rozpočty se podle svých slov dokázala jako primátorka vyrovnat s rozpočtem druhého největšího města republiky. „Péče o rodinu mi byla dobrou průpravou i do další práce. Doporučuji ale všem maminkám, aby se ani doma nepřestaly vzdělávat a neztrácely tak kontakt se svým oborem. A už vůbec by neměly omezit péči o vlastní zevnějšek,“ uvedla na závěr Dagmar Lastovecká.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou