26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Země, které nepoznala demokracii

13. 9. 2005

|
Tisk
|

Nepřijel jsem do Číny radit, ale naslouchat, podpořit ty, kteří usilují o svobodu v Číně, a vyjádřit solidaritu s nimi,“ řekl biskup Václav Malý poté, co přijel z čtrnáctidenní neoficiální cesty po Číně (25. 8. - 4. 9.). Přesně dva dny před jeho návratem do Česka byli v čínské provincii Hebei zatčeni katolický kněz a seminarista, věrní Svatému stolci.

Vydání: 2005/38 55 let od vzniku PTP, 13.9.2005, Autor: Kateřina Beščecová

„Od samého vstupu na území Číny jsem byl celých čtrnáct dní masivně sledován dnem i nocí. V tom jsem si zopakoval své bohaté zkušenosti ze 70. a 80. let u nás. Nenechal jsem se tím nijak sužovat, spíš jsem, s ohledem na tamní lidi, vynechal některá setkání a vyslovuji svůj obdiv všem, kteří mě přijali, přestože je to mohlo ohrozit. Nevěděl jsem, v kterou chvíli mě policisté zatknou, ale nakonec nezasáhli a nepřerušili ani jedno setkání,“ uvedl biskup Malý.

Oproti loňskému roku se údajně situace v Číně zhoršila. V zemi existují pracovní tábory, kam jsou lidé bez řádného soudního procesu posíláni na „převýchovu“. Je zde celá řada velmi tvrdých vězení, vězni jsou mučeni a dosud platí trest smrti. Stovky lidí (mezi nimi i katoličtí kněží a biskupové) jsou za mřížemi z důvodů svého svědomí, někteří za to, že šířili náboženskou literaturu. Jakákoliv náboženská aktivita je pod přísnou kontrolou státu, sdružování lidí je režimem zakázáno. Svoboda slova je omezena, a například pro internet, který někteří využívají k šíření informací, existuje speciální oddělení tajné policie. Úkolem těchto zhruba osmi tisíc špičkových odborníků je vymazávat webové stránky lidí, kteří by měli chuť svobodně psát...

„Když jsem jel do Číny, chtěl jsem poznat terén, místní život, ne delegace a recepce. Ve velkých městech vidíte mrakodrapy, nápisy různých bank a západních společností, ale to je jenom jedna tvář Číny,“ varuje Václav Malý. Na pozadí toho je obrovská bída: farmáři, kteří působením nadnárodních společností přicházejí o své pozemky, lidé, kteří z vesnic utíkají za prací do měst, ale odtud jsou vyháněni, protože nemají registraci k pobytu ve městech, 80 milionů lidí pod hranicí chudoby s ročním příjmem 150 USD, 150 milionů lidí s příjmem 1 USD na den... „Tato skrytá tvář není na první pohled vidět. Když naši politici cestují do Číny, jsou uváděni jen na místa, která se vnějším vzhledem podobají západní metropoli. Tady má naše politická reprezentace velký dluh,“ říká biskup. „Vyslovuji tvrdou kritiku vůči našim politickým představitelům, kteří usilují o spolupráci s Čínou pokud jde o obchod, ale nezajímají se o lidská práva v zemi.“

„Čínská společnost ztratila veškeré kulturní kořeny, prožívá jistou prázdnotu, je tu jakési vakuum. A tak nastává otázka, jakými hodnotami toto vakuum naplnit. Jistou nadějí v této zemi, která nikdy nepoznala demokracii, jsou intelektuálové, kteří hledají životní zakotvení - a nacházejí ho i v křesťanství,“ říká biskup Malý. Vysvětluje, že na návštěvu Číny se připravoval zhruba rok, takže nebyl překvapen režimem, který tam funguje. „Co pro mě ale bylo překvapením, je naprosté zestejnění: vidíte tam moderní stavby, infrastrukturu cestovního ruchu, dívky nosí moderní oblečení západního stylu, ale kultura Číny se vytrácí. Veškeré památky byly zničeny za kulturní revoluce, nahrazuje je konzum.“ Úkolem pro křesťany proto podle biskupa Malého je, aby se snažili tohoto vakua co nejvíc využít. Pomoci však můžeme i my Češi: „I když je Čína daleko a je to jiná kultura, jako křesťané s nimi vyznáváme stejnou víru, hlásíme se ke stejné tradici. Měli bychom se tedy za ně pravidelně modlit a vytvářet s nimi duchovní pospolitost. Další možností, pokud někdo do Číny přijede jako turista, je pokus navázat tam konkrétní kontakty, protože ty jsou posilou pro tamní křesťany, ujišťují je, že nejsou sami...“

* * * * *

Co jste možná nevěděli:

- Oficiální Katolická vlastenecká organizace vznikla v roce 1957, je izolovaná od církve ve světě i od papeže, má okolo 70 biskupů a 4 miliony členů; podzemní církev věrná Římu má asi 42 biskupů a 8 milionů věřících.

- Jan Pavel II. usiloval o smíření obou těchto církví, ale Čínou je vnímán jako někdo, kdo rozbil komunismus, a v tomto zorném úhlu byly přijímány jeho vstřícné kroky. Benedikt XVI. je nyní jistou nadějí, že dojde k uvolnění vztahů mezi Čínou a Vatikánem.

- V některých diecézích už dochází ke komunikaci mezi oběma tvářemi církve, existuje už jen asi 10 biskupů vlastenecké církve, kteří nemají tichý souhlas Vatikánu.

- Václav Havel je pro Číňany velmi respektovaný autor a vzor člověka, který usiluje o demokracii; jeho eseje byly přeloženy do čínštiny.

- V Číně existuje regulace porodnosti a vynucené potraty třeba i v 5. nebo 6. měsíci těhotenství; pokud mají manželé jako první dítě dceru, mohou mít druhé dítě syna, ale jakmile se jim narodí prvorozený syn, mají zakázáno mít další dítě. Kdo toto poruší, je tvrdě potrestán, má řadu nevýhod.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou