26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zázračný pramen ve Wadowicích?

18. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/34 Kostely na hranicích, 18.8.2006

Bronzová socha Jana Pavla II. stojí v jihopolských Wadowicích teprve dva měsíce, přitom už k ní proudí denně na dvě stovky lidí. Někteří z nich kvůli pramenu vyvěrajícímu z pod pomníku. Po Polsku se totiž rozneslo, že tento „papežský pramen“, jak ho poutníci označují, má zázračné účinky.

„Nyní, když nás trápí vedra, poutníci s nadšením nabírají vodu z pramene, polévají se, pijí ji a nabírají do lahví,“ uvedla ve své zprávě polská televize TVP3.
Socha vysoká 2,6 metru znázorňuje papeže Jana Pavla II., jak jednou rukou žehná a v druhé drží pastýřskou hůl. V místech, kde se hůl dotýká žulového podstavce, vyvěrá pramen. Vodu z nedaleké studny (která pochází ze středověku, ale objevena byla teprve nedávno při rekonstrukci náměstí) sem nechala přivést místní radnice, aby tak zvýraznila barvu kamene. Mezitím se však o prameni začalo hovořit jako o zázračném. „Nabrala jsem ho pro celou rodinu,“ uvedla poutnice Jolanta Kanucká, která do rodného města Karola Wojtyly přijela z Varšavy. „Voda je symbolem života. V případě papeže i toho druhého života,“ uvedla Zofia Poczycká, která k pomníku přijela se svým vnukem.

ZÁZRAKY ČINÍ VÍRA
Co se týče zázračných účinků vody, místní duchovní jsou skeptičtí: „Pramen sám o sobě nemá léčivé účinky, ale je symbolem víry. A protože víra činí zázraky, lidé mohou hovořit o mimořádném působení té vody,“ uvedl jeden z wadowických kněží Arthur Chrostek. Administrátor farnosti sv. Petra ve Wadowicích Tadeusz Kasperek pak komentoval rozšířenou nabídku prodavačů devocionálií, kteří poutníkům nabízejí lahvičku „zázračné“ vody za tři zloté (24 Kč) těmito slovy: „Víra v zázračnou moc pramene je druhořadá věc. Pokud chce někdo vodu prodávat jako zázračnou, pokládám to za neseriózní.“ Dodal však, že chápe, že si někteří lidé chtějí z Wadowic lahvičku odvézt na památku. Z těchto důvodů už místní radnice počítá s tím, že vybuduje studánku, odkud by poutníci mohli čerpat vodu bez problémů.
Voda však přece jen není „obyčejná“. Mluvčí místních úřadů, Stanislaw Kotarba pro polská média potvrdil, že pramen má „jiné“ vlastnosti. Voda je totiž krystalicky čistá, bez jakýchkoliv bakterií a biologických nečistot.
(čtk, jš, kab)



Zmíněný pomník je již druhý ve Wadowicích, který je věnovaný papeži Janu Pavlu II. Stojí jen pár metrů od wadowické baziliky - tedy místa, kde se papež setkával s místními obyvateli během návštěv svého rodného města. Tam byl také pokřtěn, přijal první svaté přijímání a následně svátost biřmování. Nedaleko stojí také jeho rodný dům.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou