26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zažít páté evangelium v Izraeli

3. 9. 2019

|
Tisk
|

V tomto vydání KT přinášíme poslední kupon Velké letní soutěže (str. 2), ve které lze vyhrát poutní cestu do Svaté země pro dvě osoby od CK Křížek. Jedním z pravidelných duchovních průvodců poutníků je také jednatel KT a generální sekretář ČBK P. STANISLAV PŘIBYL, který bude také doprovázet novozákonní cestu letos v listopadu, určenou speciálně pro čtenáře a příznivce Katolického týdeníku.

Vydání: 2019/36 Do školy s požehnáním, 3.9.2019, Autor: Jiří Macháně

 
Nikdy jsem se tam vlastně nechystal vypravit. Říkal jsem si, že to ke své víře nepotřebuji, je to daleko v Orientu, není tam úplně bezpečno a je to drahé. To jsem si neustále opakoval. Pak mě ale oslovil Petr Křížek, jestli bych přeci jenom nevyrazil a nezastoupil svého předchůdce v roli jednatele KT, nynějšího břevnovského opata P. Prokopa Siostrzonka. Nakonec jsem na to kývl – a jsem za to vděčný. Cesta pro mě byla naprosto zásadním posunem ve víře, protože Svatá země je skutečně páté evangelium, které se ale nedá přečíst.
Ne, tam se musí být a zažít, že Ježíš pro nás a pro naši spásu sestoupil z nebe a chodil po této zemi. V 16. století byl jedním z nejznámějších poutníků Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. V jeho době se ale mohli na takovou výpravu vydat jen dva až tři lidé z celé země. Ještě na začátku minulého století byla taková cesta něco naprosto neobvyklého. Tehdy se konala Národní pouť do Svaté země a poutníci při ní cestovali vlakem a lodí. Z vyprávění vím, že za celý můj široký rod tam tehdy putovala vzdálená příbuzná mojí babičky. Ona byla ten hrdina rodu, který za nás šel do Svaté země. Dnes máme možnost a někteří i dost prostředků, abychom si to mohli dovolit. Můžu dosvědčit, že je dobré se tam vypravit – ač je to třeba i nad naše poměry. Ona to není nějaká dovolená, ale cesta, která může člověka proměnit. Po své zkušenosti to každému doporučuji.
Mám vždycky mindrák, že nedělám skoro nic, protože jsem zvyklý ve farnosti i na sekretariátu ČBK všechno organizovat, být za vše zodpovědný. Tam jsou najednou lidé, kteří se starají o to, aby poutník jedl, pil, spal, vezl se a byl v bezpečí – a měl k tomu i průvodce, kteří znají bezvadně místní poměry, biblické, ale i české reálie. Já jako kněz jsem poutníkům k dispozici k duchovním rozhovorům, ke zpovědi či slavení eucharistie a dávám duchovní impulzy. Vždycky se stalo, že tu někdo zásadním způsobem posunul svůj život, a já jsem u toho mohl být. Většinou se divím, protože mám pocit, že jsem toho moc neudělal, ale asi si mě Pán Bůh zkrátka použil.
Jak už jsem říkal: je to evangelium zažité na vlastní kůži. Například u Genezaretského jezera jako byste přímo slyšeli dialog mezi Petrem a Ježíšem. Když pak stojíte na podlaze, kde mohl Ježíš stát – v synagoze v Nazaretu z Ježíšovy doby – je to opravdu silný zážitek. Pohled na archeologické nálezy vrací to, co jsme možná už odsunuli do legend, zpět do reality. Anebo když se prodíráte místy křížové cesty v Jeruzalémě, myslíte na to, jak se Ježíš na pokraji svých sil musel prodírat davem. Písmo se tak ve Svaté zemi stává hmatatelným. To je síla, kterou jinde nezažijete.
Když pak vidíte starokřesťanské nebo byzantské památky, spojí vás to s křesťany, kteří tam přicházeli během celých dějin spásy. Tvoříte si tak pouto s dějinami církve: máme za sebou dvacet století lidského rodu, který následoval Krista. Milí čtenáři Katolického týdeníku, zvu vás na tuto pouť letos 17.–24. listopadu a těším se na společné putování po zemi, která byla domovem našeho Pána. Přihlásit se můžete u CK Křížek – www.ckkrizek.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou