26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zákon rozdělil Francii

1. 5. 2013

|
Tisk
|

Pro jedny historický okamžik po letech boje za rovnoprávnost, pro druhé důvod ke znepokojení a masovým protestům. Francouzský parlament 23. dubna schválil homosexuální sňatky.

Vydání: 2013/18 Bude číhošťský mučedník blahoslaven?, 1.5.2013, Autor: Alena Scheinostová

„Je to vítězství rovnosti, demokracie a soužití,“ komentoval přijetí zákona mluvčí francouzské aliance gayů a leseb Inter-LGBT Nicolas Gougain. „Tento zákon nikoho nezkracuje na jeho právech, pouze garantuje práva jiným.“ Odlišný názor však mají odpůrci usnesení, kteří se už po řadu týdnů po mnoha městech Francie shromažďují k mohutným manifestacím. „Nesahejte na manželství, raději se starejte o nezaměstnané,“ vzkazují oponenti francouzskému prezidentu Hollandovi, který se o zákon zasadil a kterého se nyní snaží přimět, aby upustil od jeho podpisu a nechal občany hlasovat o něm v referendu. Katolická aktivistka Frigide Barjot, vůdkyně skupiny „Manif Pour Tous“ (MPT, Manifestace pro všechny) představující hybnou sílu protestů, vzkázala, že odpůrci počítají s dalšími masovými shromážděními až do konce května.

SŇATEK I S ADOPCÍ

Podle průzkumů těsná většina obyvatel Francie homosexuální svazky schvaluje. Proti zákonu známému též jako „manželství pro všechny“ se však dlouhodobě staví pravicoví politici, katolická a evangelická církev i mnoho muslimů. „Nepřekvapuje, že zákon prošel. Tak kontroverzní norma však sotva povede k soudržnosti mezi lidmi,“ vyjádřil se v úterý tiskový mluvčí Francouzské biskupské konference Mons. Bernard Podvin a dodal, že nad rozhodnutím sněmovny cítí „hluboký smutek“. Odpůrcům normy, která stejnopohlavním párům napříště umožňuje též adopci dětí, kromě oslabení tradičního manželství silně vadí právě dopad na potomky těchto dvojic. „Vůči dětem je zákon hluboce diskriminující. Nebudou mít otce a matku, ale „rodiče jedna“ a „rodiče dvě“, a budou tak ohledně svého původu deprivované,“ stojí v prohlášení na webu MPT.

O nebezpečí „odmítnutí sexuální rozdílnosti, na níž člověk zakládá svou totožnost,“ promluvil též pařížský arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois. „Pokud dopustíme, aby zmizely prostředky, na jejichž základě identifikujeme svou rozdílnost, vyvoláme ve společnosti frustraci. Frustrovaný člověk dříve nebo později dospěje k násilí, aby poukázal na svou osobní identitu, odlišnou od úřední uniformity. Připravujeme tedy společnost násilí,“ varoval kardinál.

Aktuální dění potvrzuje jeho obavy. Ačkoliv se většina shromáždění pro i proti zákonu odbývá pokojně, došlo i na rvačky s policií. V obavě ze vzájemných střetů obou názorových skupin posílila Paříž policejní hlídky, jež vybavila vodními děly. Policie je přitom Francouzi kritizována za zbytečně tvrdý postup vůči odpůrcům zákona: v polovině dubna například zadržela 67 mladých lidí tiše vyjadřujících nesouhlas před francouzským parlamentem a hrozí jim ročním vězením a patnáctitisícovou pokutou. Patnáct lidí bylo zadrženo též při protestu ve východofrancouzském Lyonu. Na druhé straně jsou ohrožováni i gayové a lesby, kdy Paříž v uplynulém týdnu zaznamenala několik násilných útoků.

Francie se stala již čtrnáctou zemí na světě, která umožnila homosexuální sňatky. Na dvacet tisíc francouzských starostů však už dalo ve společné petici najevo, že tyto páry nebudou navzdory zákonu oddávat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou